Ideasta suunnitelmaksi

Projektin parhaana vaiheena pidän suunnittelua ja haaveilua, jolloin voi päästää mielikuvituksen täysin valloilleen. Tämä myös onnistuu lämpimässä kotisohvalla maaten.

Katselin useiden talotehtaiden ja mökkien valmistajien nettisivuja, mutta sopivaa julkisivua ja pohjaratkaisua ei löytynyt. Ehkä siihen oli syynä, että ajatuksissani oli jo alkanut muodostua tietynlainen hahmotelma mökistä. Muuta vaihtoehtoa ei siis ollut, kun alkaa itse suunnittelemaan ja luonnostelemaan omannäköistä mökkiä periaatteella "yksinkertainen on kaunista" seuraavat asiat huomioiden.

Ensimmäiset luonnokset. Pönttöuuni hakee paikkaansa niinkuin Päätalon Herkon uuni. 

  • Pienen budjetin myötä on selvää, että mökistä ei tule iso.
  • Tulevat rakentamis- ja lämmityskustannukset huomioon ottaen mökkiin tulee pieni pohja ja katto.
  • Tarvittavaa lisätilaa saadaan parvella.
  • Pönttöuuni päälämmönlähteeksi keskelle alakertaa, joten ei väliseiniä.
  • Polttava käymälä, ja perinteinen vesikaivo pihalle.
  • Ekotalo tuuli/aurinkosähköllä ilman viemäreitä ja vesijohtoja, vain mahdolliset varaukset niille.
  • Käytännöllinen ja valoisa.
  • Erillinen sauna aivan mökin viereen. 

Mökin pohjan pinta-alaksi tuli lopulta 36 m2 ja parven alaksi 18 m2. Erillisen sauna- ja pukuhuonerakennuksen ala on 12,5 m2. Mökki ja sauna sijaitsevat lähellä toisiaan, jotta kulku niiden välillä onnistuu katettua terassia pitkin.

Rakennusmateriaali mökkiin oli alusta saakka selvillä. Olin jo useaan kertaan törmännyt monessa yhteydessä ristiinlaminoituun massiivipuuhun eli CLT-levyyn, tulevaisuuden kerros- ja omakotitalojen ekologiseen puurakenteeseen.

Mökin seinät sekä lattiat tehtäisiin 200 mm:n massiivipuuelementeistä. Seiniä ei ole välttämätöntä enää lisäeristää ja tehdä erillistä ulkovuorausta. Seinien ja lattioiden pinnat voidaan suoraan pintakäsitellä. Vaikka CLT on lähtöhinnaltaan hieman kalliimpaa kuin moni muu rakennusmateriaali, aikaa, työtunteja ja toivottavasti myös rahaa tulee säästymään.

Suunnittelijaksi valitsin puurakenteisiin erikoistuneen Joensuulaisen Timber Bross Oy:n Antti Matikaisen, joka onnistui siirtämään kaikki minun haaveet ja toiveet lopullisiin piirustuksiin. Lisäksi Antti teki kaikki työstösuunnitelmat elementtien valmistusta varten ja toimii myös rakentamisen ajan pääsuunnittelijana. Sähkösuunnitelmat teki Sähköliike M&T Oy:n Mikko Haapakoski ja LVI-suunnitelmat Hannu Marjakangas Ylivieskasta.

Lopulliset suunnitelmat muuttuivat alkuperäisistä aika paljon ja näyttävät muuttuvan edelleen. Mökkiin tulee normaali sähköliittymä, vesijohto sekä viemäröinti. Niistä ja muista muutoksista lisää sitten jatkossa.

Onneksi olen nainen, niin on vara muuttaa mielipiteitään :).

Julkisivupiirustukset. Näihinkin on mahdollisesti vielä tulossa muutoksia. Kokonaan lasitettu terassi olisi aika mukava syksyllä ja keväällä...