Mökkiin sisäkatto

Kovimpien pakkasten ajaksi on hyvä siirtyä sisähommiin, kun kattopellit, ikkunat ja ovi ovat jo paikallaan. Työt alkoivat sisäkaton tekemisellä, jotta saadaan pian mökki lämpimäksi ja uunin tekijälle työskentelyolosuhteet optimaaliseksi. 

Pakkanen oli pesiytynyt mökkiin ja sisällä oli taatusti kylmempi kuin ulkona. Työskentelyn aikana meillä oli puhallin lämmittämässä, mutta eihän sitä uskaltanut jättää koko ajaksi päälle. Ja harakoille se lämpö olisi muutenkin mennyt. Siltikin sai olla pilkkihaalarit päällä ja paksut hanskat kädessä.

sisäkatto1.jpg

Katto koolattiin 600 mm:n välein lankuilla ja höyrynsuluksi laitettiin ilmansulkupaperi. Paperi on laminoitua ja verkkovahvisteista hengittävää materiaalia ja sopii luonnonkuituisten eristeiden ilmansuluksi. Se oli yllättävän helppo asentaa, vaikka työskentely ylöspäin ei ole mitään herkkua. Paperi ei repeillyt helposti eikä mennyt ruttuun.

sisäkatto.jpg

Yläpohjan eristeeksi valittiin ekovilla. Tässä vaiheessa kattoon laitettiin 100 mm kovaa villaa ja myöhemmässä vaiheessa sinne on tarkoitus puhaltaa samaista ekovillaa 350 mm:ä lisää.

Kattoristikoiden välissä yläpohjassa oli ahtaita paikkoja, varsinkin räystäiden lähellä ja minä pienimpänä sain kyykkiä siellä monella mutkalla keikkuen ristikoiden alapaarteiden päällä. Varmaankin villojen puhaltamisnakkikin osuu kohdalleni :). Ainakin vielä tässä vaiheessa suunnitelmissa on puhaltaa itse villat puhalluslaitteella, jonka saa lainaan villojen oston yhteydessä. 

sisäkatto2.jpg

Paljon oli Sähköliike M&T:n sähkäri saanut johtoa mahtumaan koolausten päälle. Yläpohjaan on myös asennettu putket imanvaihtoa varten.

sisäkatto3.jpg

Katto paneloitiin 190 mm:n levyisellä hirsipaneelilla, joka käsiteltiin kelon harmaalla saunasuojalla kertaalleen. Puumateriaalit ollaan pääsääntöisesti hankittu Ylivieskan Puumestasta. Siellä on mukava asioida. Työntekijät ovat aina niin iloisia ja palvelualttiita. Hyvillä mielin pääsee aina kuorman kanssa liikkeelle, vaikka materiaalien hankintapäivä on usein muuten hieman turhauttavaa. Työt kun eivät silloin etene. 

Rakennukselle kannattaa vuokrata hyvät rakennustelineet. Mökkiä ja saunaa ei oltaisi saatu pystytettyä ilman niitä. Sisäkattoja tehdessä tasot saatiin juuri oikealle korkeudelle ja asentaminen oli sitä myöten helpompaa.