Sähköliittymä

Alun alkaen suunnitelmissa oli, että tontille pystytettäisiin oma tuulimylly ja mökin katolle asennettaisiin aurinkopaneelit. Olin kuullut monelta taholta, että sähköliittymä tulisi todella kalliiksi. Jos kerran liittymän hintaluokka tulisi olemaan sama, kuin uusiutuvalla energialla, niin eihän siinä silloin ole kahta vaihtoehtoa.

Juuri ennen tien tekemistä soittelin kuitenkin paikalliselle sähköyhtiölle Korpelan Voimalle, ja meinasin pudota penkiltä. Liittymän hinta tulee olemaan vain viidesosan siitä, mitä olin laskenut tuuli- ja aurinkoenergian hinnaksi. Eipä tuota sähköliittymää tarvinnut pitkään miettiä.

IMG_20170801_075512.jpg

Ensimmäiseksi sähköliittymän allekirjoituksen jälkeen piti alkaa touhuamaan tarpeellisia tavaroita liittymää varten. Sähköliike M&T:n asentaja kävi tuomassa tontille sähköpääkeskuksen ja laittoi sen toimintakuntoon. Maadoitusta varten tontille tuotiin kuparikaapeli, joka kaivettiin maahan.  

IMG_20170801_195424.jpg

Tontille ilmeistyi pian myös jakokaappi odottelemaan asennusta.

IMG_20170809_184441.jpg

Sieviläiset Jokilaaksojen Werkonasennuksen sekä Kone ja Metalli Peltokorven työntekijät kävivät auraamassa sähkökaapelin tiehen. Samalla reissulla he kytkivät kaapelit jakokaappiin. Korpelan Voima huolehti itse sähköjen kytkennän ja nyt tulee meillekin sähkökaappiin aivan oikea sähkö :)

Pelkäsin aluksi, että meidän viimeisen päälle tehty tie menee huonoon kuntoon kaapelin aurauksen jäljiltä, mutta ammattitaitoiset työntekijät siistivät työskentelynsä jäljet hyvin.

Aurinkosähköä ei ole vielä kokonaan unohdettu. Jakokaapissa on kaksisuuntainen mittari, jolloin aurinkopaneelit voidaan kytkeä suoraan sähköverkkoon ja ylimääräinen sähkö voidaan taas myydä eteenpäin sähköyhtiölle. Paikkana alue on ihanteellinen aurinkopaneeleille, koska tulevalle mökin pihalle aurinko pääsee paistamaan aamusta iltaan.

Hintaa järjestelmälle tulisi noin 5000 euroa, joten täytyy tarkkaan laskea, kannattaako hankinta ja ehtiikö se maksaa itseään takaisin milloinkaan. Vaikka ihmisiä kannustetaan ekologisiin valintoihin, hinnat ovat kuitenkin sitä luokkaa, että ekologisuudesta täytyy olla valmis maksamaan ylimääräistä.