Ruusunpunainen pönttöuuni

Työt olivat aikataulutettu siten, että ilmalämpöpumpun asentamisesta oli kulunut kaksi päivää, kun Ruusunpunaisen pönttöuunin muuraajat saapuivat. Mökin seinätkin olivat jo ehtineet lämmetä sen verran, että murausta varten tarvittava 15 asteen sisälämpötila oli jo saavutettu.

pönttöuuni.jpg

Ylivieskassa vähän aikaa asuneena ei uunin tekijät olleet vielä ehtineet tulla tutuksi, joten netistä etsimään. Laitoin tarjouspyyntöjä viidelle eri toimijalle nimenomaan Ruusunpunaisesta :) pönttöuunista sekä teräspiipusta ja hintahaarukka oli valtava. 

Heti samalla viikolla tarjousten saapumisesta Tulisijamestareilta soitettiin ja aikamme keskusteltuamme sovittiin jo alustavasti asennusajankohtaa. Heidän tarjous oli asettamassani hintahaarukassa, joten kaupat lyötiin lukkoon.

 

pönttöuuni1.jpg

Asennuspäivän aamun sarastaessa tulin päästämään muuraajat sisälle ja kauan ei kahdelta mieheltä tavaroiden sisälle kantamiseen mennyt. Katsottiin uunin paikka ja työt alkoivat heti.

Sokkelin yhteyteen oli valettu "kakku" uunia varten, ettei myöhemmin kävisi niinkuin Päätalon Herkon uunille :). Valuun laitettiin sisälle korvausilmaputki ja uunin sisälle tuli säädettävä korvausilmaventtiili.

 

pönttöuuni2.jpg

Vauhdilla alkoi uunin sisäosa täyttyä tiilestä ja laastista. Ilmeisesti muutama uuni on aikaisemmin tullut tehtyä :).

pönttöuuni3.jpg

Uunin tekemiseen piippuineen meni aikaa hieman yli päivä. Nyt on mummulla Ruusunpunainen pönttöuuni :). Jess! Jess! Jess! Kiva piristys suunniteltuihin muuten niin neutraaleihin sisäväreihin.

pönttöuuni4.jpg

Pitkään uunia piti kuivatella ja alkuun pienellä tulella poltella. Uuni sai kuivua kaksi viikkoa pellit ja suuluukku auki. Varsinainen kosteuden haihdutus aloitettiin polttamalla muutamana päivänä arinan päällä lämpökynttilöitä. Puun polttaminen alkoi puolella kourallisella tikkuja ja seuraavana päivänä kourallinen jne., kunnes lopulta saatiin kunnon tulet aikaiseksi.

Valinta uunin suhteen onnistui ja pönttöuuni osottautui hyväksi lämmönlähteeksi. Uuni alkaa luovuttamaan lämpöä aika pian sytyttämisen jälkeen, ja seuraavana päivänäkin uunin kylki on vielä lämmin.

Takavuosina halveksittu, liian arkinen "köyhän miehen kaakeliuuni" tekee taas tuloaan markkinoille. Itse pidän kovasti nostalgisesta pönttöuunista, ja tulisijaa valitessa muita vaihtoehtoja ei edes ollut. Siitä tulee niin mummola, lapsuus ja hiihtolomat Nivalassa mieleen.