Runkotoimittajan valinta

Mökin runkotoimittajaksi valittiin tarjouskierroksen jälkeen Oy CrossLam Ltd Kuhmosta. Luotan vahvasti Kainuulaiseen osaamiseen ja tuotteiden laatuun. Alusta saakka asiakaspalvelu on ollut erinomaista ja kaikkiin haaveisiin sekä myös ongelmiin on löytynyt ratkaisu.

Alla kehityspäällikkö Ville Mannisen Crosslamin sekä tuotteen esittely.

crosslam5.jpg

Oy CrossLam Kuhmo Ltd on Suomen ensimmäinen CLT-levyn valmistaja ja toimittaja, jonka tuotantolaitos sijaitsee maailman parhaan havumetsäalueen sydämessä Kuhmossa.

Crosslam Kuhmon CLT-levy on massiivipuulevyä, jossa kolme, viisi tai seitsemän lamellikerrosta on liimattu ristiin. Se on teollinen puutuote, joka valmistetaan aina asiakasmittoihin. Levyt ovat ristiin liimaamisen vuoksi vahvoja ja mitoiltaan stabiileja, joten niitä voidaan käyttää rakennusten pysty- ja vaakarunkorakenteissa. CLT toimii erinomaisesti myös rakennuksen sisäpintana.

crosslam4.jpg
crosslam3.jpg

CLT-levy on luja, kaunis, luonnollinen ja ympäristöystävällinen rakennustuote. Se mahdollistaa uudenlaisen puurakentamisen ja arkkitehtuurin. Puulla on tutkitusti terveyttä ja hyvinvointia edistäviä vaikutuksia.

CrossLam käyttää valmistuksessaan raaka-aineena tiivissyistä kainuulaista kuusta ja mäntyä, joka tulee kestävästi hoidetuista PEFC-sertifioiduista metsistä. Hidas kasvu takaa puun lujuuden ja kauniin ulkonäön.

crosslam.jpg

Crosslam Kuhmo valmistaa CLT:tä julkisiin rakennuksiin, kerrostaloihin, hoivakoteihin, pientaloihin ja vapaa-ajanasuntoihin, kuten tässä projektissa. CLT-elementtien valmistusprosessi mahdollistaa räätälöidyt tuotteet, yksilöllisesti jokaista projektia varten. Tämä johtaa entistä monipuolisempiin suunnittelumahdollisuuksiin.

CLT-levyt valmistetaan alusta loppuun Kuhmossa. Levyn valmistusprosessi itsessään on yksinkertainen: levyn lamellit sormijatketaan oikeaan mittaan ja mitallistetaan höylällä. Tämän jälkeen lamellikerrokset liimoitetaan, ja levy puristetaan tiiviiksi massiivipuulevyksi. Puristuksen jälkeen levyt hiotaan, jonka jälkeen levyyn tehdään CNC-koneella vaadittavat työstöt ja aukotukset.

crosslam1.jpg

CLT-levy vastaa rakenteeltaan paljolti lamellihirttä ollen kuitenkin massiivisempi ja monilta ominaisuuksiltaan hirttä modernimpi ratkaisu puurakentamiseen. Yleisesti CLT-rakenteet lisäeristetään ulkopuolelta, mutta kotimaassa kiinnostus massiivisia, ilman eristettä toteutettavia CLT-rakenteita kohtaan lisääntyy jatkuvasti.

Myös tässä projektissa asiakas oli kiinnostunut valitsemaan kesäasuntoonsa 200 mm vahvan CLT-seinärakenteen ilman lisäeristettä. Asiakkaan toiveesta CLT-jätettiin kohteessa poikkeuksellisesti myös rakennuksen ulkopinnaksi. Seuraavassa julkaisussa toimittajan näkökulmia projektista!

 

Ville Manninen, kehityspäällikkö, +358 44 3141433