Puiden raivaaminen

Maa-alue oli lähes umpeen kasvanut erilaisista ranteen vahvuisista lehtipuista. Osa niistä oli myös täysin lahoja, koska olivat olleet vuosikaudet kosketuksessa veden kanssa. Tarkoituksena oli vielä tässä vaiheessa raivata ihan käsipelillä tienpohja, rakennuksien pohjat sekä kahden lammen rannat. Mehän emme työtä pelkää…

Näky oli toivoton ja usko omaan tekemiseen alkoi rakoilla. Väkisinkin tuli mieleen, että emme koskaan pääse rakentamaan, mikäli alamme itse palstalla raivaussahojen kanssa heilumaan. Ehkä puut olisi saatu kaadettua, mutta miten ne olisi kerätty pois. Jospa sittenkin ostettaisiin palvelu ammattilaisilta, vaikka metsuri tekemään työn.

20170527_100755.jpg

Onneksi jo tässä vaiheessa projektia käytiin Kalajokisen kaivinkoneyrittäjän Jari Niemen kanssa palstalla. Jari lupautui tekemään tarvitsemamme maarakennustyöt ja häneltä löytyi myös kaikkien muiden mahdollisten koneiden ja lisälaitteiden joukosta myös energiapuukoura. Sillä ”nipsuttelemalla” työ sujuisi joutuisasti ja saataisiin samalla kaadetut puut myös kasoihin. 

Työskentely alkoi heti lumien sulettua. Nopeasti puuta alkoi kaatua ja aikaa alueen ”nipsutteluun” kului parisen päivää.

Kyllä maisema on jo muuttunut, vaikka hieman ankean näköistä on vieläkin. Puut ovat kasoissa valmiina kuljetukseen. Nyt pystyy jo hahmottamaan paremmin aluetta ja alkaa katsella rakennusten paikkoja. Talvella mietityt rakennusten paikat eivät toimineet alkuunkaan. Lumen alta paljastui kaiken maailman kiviröykkiöitä ja pintamaakasoja. Raivattavaa riittää jatkossakin, mutta hyvä paikka tästä vielä tulee.

Jarin vielä työskennellessä ohi sattui ajamaan Rautiolainen Hakkuupalvelu Mikko Okkonen. Lopputulemana oli, että Mikko ajaa puut kasaan ja tekee niistä syksyllä haketta. Parasta tässä meidän kannalta on se, että haketettavassa puussa saa olla oksat paikallaan, joten maisemat siistiytyvät kerralla.

 

Aikamoinen kasa puita loppujen lopuksi kertyi. Ihan turhaan tuli taas stressattua ja yöunet menetettyä aiemmin. Näin ne asiat vaan järjestyivät lähes itsekseen.