Puucee

Ensimmäinen kosketus tulevan mökin materiaaliin, CLT-levyyn, tuli puuceen elementtien myötä. Elementit ovat 60 mm vahvaa ristiinlaminoitua umpipuuta ja todella painavia. Valmiiksi annettuihin mittoihin sahatut elementit käytiin hakemassa peräkärryllä Kuhmon Crosslamilta. 

IMG_20170823_183122.jpg

Pohjatyöt puuceelle tehtiin taas perinteiseen malliin. Ensiksi kuntta kaivinkoneella pois ja mursketta tilalle. Pohjakakku vaateriin ja siihen harkot. Harkkojen päälle on hyvä laittaa aina huopakaistale.

IMG_20170827_095055.jpg

Siitä se huussi alkaa nousta. Toivottavasti ei enää montaa päivää tarvitse puskapissillä käydä. Tosin aikaa tuppaa aina menemään joka asiaan enemmän kuin etukäteen suunnittelee.

Vettä oli satanut jo monta päivää ja pystytyspäivänäkin sitä hieman sateli. Mitähän elementit tykkäävät pienestä kastumisesta?

IMG_20170827_103337.jpg

Kattoelementit ja ovi odottelevat vielä taapelissa asennusta.

IMG_20170902_160707.jpg

Ulkopuoli pintakäsiteltiin samoin kuin liiteri, mustalla kuullotteella. Ovi tulee harmaalla. Sisäosat käsiteltiin mandariinin sävyisellä saunasuojalla. Lattia kaipaa hiomista ennen pintakäsittelyä. Vaikka ulkoa päin puucee on synkkä, sisällä on ainakin iloista. :)

IMG_20170915_151930.jpg

Kameran valo vähän haalistaa kuvaa. Seinät ja lattia ovat oikeasti paljon oranssimpia. 

Pytyksi valitsin Kekkilän kompostoivan ja erottelevan käymälän. Kylläpä taas ekologisuudesta joutui maksamaan. Saman asian olisi ajanut vähän tuunattu saavi.

Listat tulivat hamppuköydestä. Huussia todennäköiseti vielä sisustetaan, kunhan semmoiseen on aikaa tulevaisuudessa.

IMG_20170922_173048.jpg

Huussi valmiina. Olipa työlästä tehdä sivuun ikkuna, vaikka käytössä oli kohtuullinen puukkosaha ja hyvät terät.  Reikä syntyi lopulta varmaankin palamalla, kun terä vain savusi.

Tulevaan kesämökkiin oli suunniteltu polttava käymälä. Samalla kun etsin internetistä puuceehen sopivaa käymälää, katsoin myös polttavien pyttyjen hintoja. Hinnat ovat aivan käsittämättömiä, pelkkä pytty 4000 euroa. SIIS 4000 EUROA!

Onneksi selvitin asian tässä vaiheessa projektia, enkä vasta sitten, kun sokkeli on jo valettu. Meidän mökkiin tulee tällä tietämyksellä ehdottomasti vesi- ja viemäriputket sisälle. Polttavan pytyn hinnalla saa lähes kaikki nykyajan mukavuudet. Köyhä ei näköjään oikeasti voi olla ekologinen. Näin ne pikkuhiljaa karisevat haaveet alkuperäisen suunnitelman mukaisesta ekotalosta.