Pintakäsittelyjä

Mieletön hiontaurakka edessä ennen pintakäsittelyjä. Vaikka elementit on valmistettu vuoden vaihteessa, aurinko on jo ehtinyt tehdä tehtävänsä tummentamalla puuta. Onpa seiniin jo toki muutenkin tullut leimoja tikkaista ynnä muista vermeistä ja pystytysvaiheessa taivaalta satoi kaikennäköistä töhkää. 

Kaikki seinät hiottiin tasohiomakoneella kevyesti läpi ja pölyä riitti aivan kotitarpeiksi. 

Pintakäsittely1.jpg

Seinät käsiteltiin pääsääntöisesti valkealla saunasuojalla. Se oli aika mielenkiintoista ainetta laajoille kuusipinnoille- tarttui aivan minne itse halusi. Suurinpiirtein tasaseen jälkeen vaadittiin kolme käsittelykertaa.

Ensimmäisellä kokeilemallani pöntöllä ensimmäisen käsittelykerran jälkeen väri ei vaihtunut juuri ollenkaan ja lopputulokseksi halusin tasaisen, valkean pinnan. Seuraaviin pönttöihin lisättiin sekoitusvaiheessa tuplapasta ja peittokyky muuttui aivan radikaalisti. Tämä ongelma oli siis valkealla saunasuojalla.

Kokeilin myös erilaisia pensseleitä sutimiseen, mutta hyvää laajoille pinnoille ei löytynyt.

Parhaaksi työmenetelmäksi osottautui varren päässä oleva leveä, puolipitkäkarvainen tela, jolla sai pintakäsittelyaineen levitettyä tasaisesti seinäpinnalle ja kohtalaisen isolle alalle kerralla. Sen jälkeen vielä viimeistelytasoitus leveällä pensselillä ja jälki alkoi olla jo aivan hyvää. Todella hyvä menetelmä, jos maalareita on kaksi.

Pitkiä tupakkataukoja ei voinut pitää, koska jatkoskohdan piti olla vielä märkä. Muuten tuli heti rantu seinään.

Pintakäsittely3.jpg

Keittiön- ja yläritsin takaseinä käsiteltiin keskiharmaalla värillä. Tähän riitti yksi, kuiva pensselikäsittely. Harmaalla saunasuojalla peittokyky oli hyvä.

lattia3.jpg

Kaikki levypinnat oltiin kahteen kertaan hiottu jo CrossLamin tehtaalla valmistusvaiheessa. Pystytysvaiheessa lattiat suojattiin kovalevyllä kolhuja ja likaa vastaan. Siitä huolimatta lattiat piti hioa ennen pintakäsittelyä. Tasohiomakone ja vävypoika olivat mahtava yhdistelmä siihen hommaan :).

lattia4.jpg

Yläritsin lattiasta löytyi pystytysvaiheessa tullut monttu, johon piti vaihtaa pala puuta. Tässä työssä pystyi olla mukana myös toinen mummun naperoista :) opettelemassa rakentamisen saloja.

Pintakäsittely5.jpg

Lattiat käsiteltiin ensiksi tumman harmaalla parkettipetsillä.

Pintakäsittely6.jpg

Ja lopuksi pintaan kaksi kerrosta puolihimmeää lakkaa. 

Jopa oli homma. Korkeimmillaan sinät ovat viisi metriä ja tikkaita kun edes takaisin kiipeili, niin tiesi illalla (ja seuraavana aamuna) jotain tehneensä.

Ensi viikolla taas lisää saunaprojektista. Aika on jo niin tiukalla juhannusta silmälläpitäen, että isoja vastoinkäymisiä ei tarvitsisi nyt tulla.