Kaide ja portaat parvelle

Yläritsillä on ollut suorastaan pelottava työskennellä ilman kaiteita, joten sillekin asialle piti tehdä jotain. Jostain syystä jälleen kerran suunnitteluvaiheessa tuli lapsuus, ja koulun jumppasalin puolapuut mieleen. Sen tyyliset kaiteet ovat tavoitteena.

4x4 tuuman tolpat valmistuivat kansalaisopiston puutyöpiirissä. Siellä oli hyvä pylväsporakoneella pärskäyttää halkaisijaltaan 35 mm:n reiät suoraan. Pyörötangot ovat 33 mm:ä vahvoja ja yli 5 metriä pitkiä. Ne työnneltiin kasausvaiheessa kaikista tolpista läpi. Lopuksi tolpat kiinnitettiin parven lattian reunaan jämäkästi täkkipulteilla. Kaiteesta tulee hieman yli 120 cm:ä korkea.

kaide.jpg

Kaiteen sisäpuolelle tulee vielä lisäksi joko lasit tai pleksit, jotta pienet mökkeilijät eivät pääse kiipeilemään kaiteen yli. Ylin kaidepuu vielä puuttuu, koska ei ole tullut vielä mitään ahaa-elämystä sen ulkonäön suhteen.

kaide1.jpg
IMG_20170711_200507.jpg

Viime kesänä sahattu tuppilankku- ja lautataapelikin alkaa nyt pikkuhiljaa tulla käyttöön. Portaat tehdään 90 mm:ä vahvasta koivulankusta. Toivottavasti lankut ovat kuivuessaan pysyneet suorassa. Läjässä kun ei liiemmin ylimääräistä tavaraa ole. Kaikelle tavaralle on jo sahausvaiheessa suunniteltu käyttötarkoitus.

portaat1.jpg

Lankut käytiin höyläämässä kansalaisopiston puutyöpiirissä. Sitten pinnat kuorittiin ja lankku hiottiin ympäriinsä.

portaat.jpg

Porrasaskelmaläjä odottamassa pintakäsittelyä ja asentamista.

portaat3.jpg

Reisilankut portaisiin tehtiin 3x9 tuuman puutavarasta.

portaat5.jpg

Jytkyt ovat portaat. Ei notku isommankaan ihmisen alla.

portaat4.jpg

Kaiteet portaisiin tehdään sitten joskus, kun ehtii. Sen näpräykseen menee kuitenkin sen verran aikaa, että parempi tehdä kiireellisemmät hommat ensin alta pois.