CLT-mökin pystytys

Kylläpä ukko tuolla ylhäällä koetteli kelien puolesta rakennusprojektia. Kuukausi aiemmin sovittu pystytyspäivä täytyi siirtää talvimyrskyn vuoksi. Foreca ja Ilmatieteenlaitos lupasi myrskyä ja kolmella lumihiutaleella lunta.

Jos pystytys ei onnistu seuraavana päivänä, se siirtyy väkisinkin usean viikon päähän. On hankalaa saada sovitettua kaikkien aikatauluja; autonosturin, elementtien kuljetusten, talkoolaisten ynnä muiden. Säätiedotus lupasi kuitenkin seuraavalle päivälle tuulen voimakkuudeksi 4-6 m/s ja taivaaltakin mitään ei pitäisi tulla alas. Taidetaan kuitenkin saada mökki pystyyn, vaikkakin päivää myöhemmin.

Uskalsin aloittaa projektin talvea vasten, koska monena aikaisempana vuotena Ylivieskan seudulla lunta ei ole ollut juuri lainkaan. Tänä talvena ei ole todellakaan vaikuttanut näkökannasta riippuen ilmaston lämpeneminen tai jääkautta edeltävä lämmin kausi. Lunta ja pakkasta on ollut niinkuin lapsuuden talvissa.

Ja se, joka väittää, että talvirakentaminen on halvempaa, on mielestäni totaalisesti väärässä. Kaikki työvaiheet suojaamisineen vievät huomattavasti enemmän aikaa ja rahaa kuin kesällä. Rakennusmateriaalitkaan eivät ole sen halvempia. Ainoa etu talvirakentamisessa on se, että rakennukselle voi saada ammattimiehiä lyhyemmällä aikataululla.

Pystytys1.jpg

Talkoolaiset ja Veljekset Pakkalan autonosturi tulivat paikalle sovitusti aamulla. Ensimmäiseksi nostettiin katto pois mökin sokkelin päältä saunan sokkelin päälle odottelemaan lopullista asennusta.

Pystytys2.jpg

Elementtikuorma pääsi paikalle aamun jo sarastaessa ja elementit purettiin parrujen päälle maahan esikäsittelyä varten. Elementit kiinnitetään toisiinsa noin 30 cm:n ruuveilla 30 cm:n välein. Ruuveja varten porattiin 30 mm:n, noin 3 cm:ä syvät reiät, jotka myöhemmässä vaiheessa tulpataan puutulpilla ennen pintakäsittelyä.

Pystytys3.jpg

Saatiin pystytys hyvälle alulle, kun kuitenkin taivaalta alkoi tulla ihan maahan asti vettä ja räntää. Miten voikaan olla näin huono tuuri? Tai miten ei säätiedotukset pidä lainkaan paikkaansa? Elementtien ei soisi kastuvan, mutta minkäs teet. Muuten CLT-elementit ovat kuin legopalikoita kasaisi. Alkuhämmennyksen jälkeen osat rupesivat loksahtelemaan paikoilleen.

Pystytys4.jpg

Viimeinen seinä paikallaan ja talkoolaiset vielä onneksi jaksaa hirvisopan ja grillimakkaroiden voimin. Kohta kaksi työvuoroa putkeen on töitä tehty.

Pystytys5.jpg

Vielä katto paikalleen ja odottelemaan muutaman viikon kuluttua tulevaa saunan pystytystä. Toivottavasti silloin kelit olisivat paremmat.

Pystytys6.jpg

No nythän mökki näyttää hauskalta; on kuin mummun muumitalo tai viljankuivaaja :). Ikkunat, sauna ja terassi tulevaisuudessa paikalleen, niin mökki näyttää oikeasti kesämökiltä :).

Suuret kiitokset vielä talkoolaisille. Kesällä pidetään kunnon tuparit.