Mökin pohjan maatyöt

Talvella haavelemani mökin paikka ei toiminut alkuunkaan, kun lumet sulivat. Paikka oli korkein kohta koko alueella, mutta sieltä ilmestyi suuria kiviröykkiöitä sekä pintamaakasoja ja maansiirtotyöt olisivat tulleet siihen kohtaan turhan mittaviksi. Rakennusten paikkaa täytyi siirtää noin viisikymmentä metriä ja sen myötä mökistäkin täytyi tehdä peilikuva alkuperäisiin suunnitelmiin nähden. Mökkihän oli alunperin ajateltu toisen lammen rannalle. 

IMG_20170705_125838.jpg

Pohjan ja pihan alueelta kaivettiin ensin pintamaat ja kuntta pois. Aivan lähiympäristössä ei löytynytkään sopivaa hiekkaa, joten päätimme tehdä koko pohjan 0-56 mm:n soramurskeella. Sekin tuli tietysti Sievin Jyringistä.

Tässä vaiheessa alkoi tietysti hieman harmittamaan, koska budjetti tulisi ainakin pohjatöiden osalta heittämään kunnolla "härän pyllyä". Ei sille voi mitään, pohjatyöt ja perustukset täytyy vaan tehdä kunnolla.

pohjakakku1.jpg

Tilattiin taas Kuljetuspolarilta auto ajamaan mursketta ja tavaraa tulikin vauhdilla. Pohjakakun pinta-alaksi tuli liki 200 m2, koska sinne täytyy mahtua mökki, sauna, terassi sekä yli kaksi metriä suuntaansa tuleville rakennustelineille. 

pohjakakku.jpg

Murskeet tiivistettiin "tärylätkällä" neljänä kerroksena. Väliajat mursketta odotellessa asennettiin salaojaputkia ja siistittiin ympäristöä.

Harvennuksen tarvetta vielä riittää. Missähän vaiheessa siihenkin hommaan ehtii.

pohjakkakku3.jpg

Pohjatöiden viimeistelytyöt sekä vesi- ja viemäriputkien asennus tehdään sen jälkeen, kun Kalajoen kaupungin mittamiehet käyvät antamassa lopullisen koron. Vaikka lammissa vedenpinnan vaihtelu ei ole tähän saakka ollut kuin 30 cm:ä, niin mökki rakennetaan niin korkealle, ettei se missään olosuhteissa pääse kastumaan.

Ennen mökin rakentamista pitää myös saada liiteri/varasto sekä puucee tehtyä, joten tässä vaiheessa on hyvä jättää loput pohjan maatyöt odottamaan myöhempää ajankohtaa.