Tuppilankkujen sahaus

Olen aina tykännyt rakennella kaikennäköistä tuppeensahatusta lankusta ja -laudasta. Materiaalina se on niin mahtavaa. Sitä on kuitenkin vähän huonosti saatavilla puutavaraliikkeissä, joten oikeastaan ainoana vaihtoehtona pidin sahauttaa lankut itse.

Haaveessani näen saunan lauteet kuusilankusta tehtynä. Jatkossa voi siis kasvaa myös ihmisenä :) ja taatusti lauteet kestävät. Mökin parvelle menevät portaat olisivat hienot koivulankusta. Siihen vielä kaiteeksi kelottunutta puuta tai heinäseipäitä. Mäntyisestä tuppilaudasta taas saa hienoa verhoilumateriaalia kotaan ja mihin tahansa kohteeseen, vaikka saunan kattoon.

Etsittiin palstalta parikymmentä sahata-varaksi kelpaava puuta. Oikein isoa puuta palstalla ei ollut. Eniten mietityttää, että riittääkö lankun leveys portaisiin. Eihän porrasaskelma voi olla kovin kapea. No, jospa siihen vielä jokin keino löytyy.

Puiden kaatoon ajankohta oli hyvä, koska tontilta ei ollut ajettu vielä risuakaan pois. Sahapuut kulkeutuisivat puiden kerää-misen yhteydessä samalla tien varteen. Sieltä matka jatkuisi traktorilla sahalle. Keväällä kaadetut puut ehtisivät myös jonkin verran kuivua taapelissa. Saa nähdä, joutuuko ne vielä ottamaan kotiin sisälle sängyn alle kuivumaan.

Puut kaadettiin ja karsittiin moottori-sahalla. Onneksi mukaan talkoisiin ehti myös vävypoika, jolta puunkaato sujuu.

 

Puun karsintaa moottorisahalla.

Puun karsintaa moottorisahalla.

Heikki Jokitalo sahaamassa tuppilankkuja.

Heikki Jokitalo sahaamassa tuppilankkuja.

Puunrungot vietiin traktorilla sukulaisvoimin Sievin Kukonkylään Heikki Jokitalon sahalle. Pian päästiin töihin käsiksi ja vauhti oli sellaista, että tupakoimaan ei ehtinyt :). Lankkua ja lautaa tuli niin vauhdilla, että kolme perämiestäkin sai laittaa kunnolla töppöstä toisen eteen, ettei tavara päässyt ruuhkautumaan pöydälle. Tuoreesta puusta sahatut pitkät lankut olivat lisäksi todella painavia.

Tuppilankut ja – laudat ladottiin Natkun kyytiin ja siitä edelleen palstalle taapeloitavaksi. Pinnat menevät polttopuiksi. Kuulin ja opin taas hauskan sanan, loso :). Urbaani sanakirja antoi sille ihan muita merkityksiä kuin puun pinta.

Lankut sahattiin 90 ja 40 millin vahvuisiksi ja laudoista tehtiin 22 millin tavaraa.Toivottavasti lankut taapelissa kuivuessaan pysyvät suorana, jotta ne riittäisivät lauteisiin ja portaisiin. Ylimääräistä tavaraa kasassa ei liiemmin ole.