Keittiöprojekti koivuvanerista- Palvelu Makasiini

Minna kävi ensimmäistä kertaa myymälässämme vuoden 2018 alussa. Silloin tulivat puheeksi kalusteasiat koskien Minnan tulevaa kesäasuntoa, joka tulisi nousemaan Rautioon. Toive kalusteista oli hieman poikkeava, sillä kalusteet tulisi tehdä puusta tai vanerista.

Koska meillä Palvelu Makasiinilla on erittäin monipuolinen Levypalvelu, otimme haasteen ilolla vastaan. Myöhemmin maaliskuussa aloitimme kalusteiden tarkemman suunnittelun. Pohjana suunnitelmalle oli Minnan itse tekemä kalustesuunnitelma, jonka mukaan etenimme.

Aluksi laskettiin kustannusarvio siitä, mitä kalusteet tulisi kustantamaan tehtynä koivuvanerista. Kun hinta toimituksineen oli kohdallaan, päästiin tekemään tarkemmat mittapiirrokset.

makasiini1.jpg

Kalusteet tehtäisiin täysin mittatilauksena, mutta mitoituksissa käytettäisiin pääsääntöisesti standardimittoja. Ainoastaan alakaappien korkeus muutettiin, jotta työskentelykorkeus säilyisi normaalina. Minnalla oli jo valmiina 60 mm paksut työtasot CLT:stä, jotka määrittelivät alakaappien korkeuden.

Materiaaliksi valikoitui koivuvaneri, koska siinä on hyvät jäykkyysominaisuudet ja se on luja materiaali. Koivuvaneri kestää kolhuja hyvin, joten on myös kestävä ja vahva materiaali keittiön kalusteisiin. Lujuus takaa sen, että kalusteiden ruuvikiinnitys on kestävä, koska materiaali ei halkea.

Liimapuu olisi ollut myös yksi vaihtoehto, mutta sen elävyys kalusteissa olisi pitemmällä aikavälillä liikaa. Rungot ja ovet olisivat olleet pian kierossa.

Koivuvaneri on myös pintana huomattavasti nätimpi kuin esimerkiksi havuvaneri, jossa oksan kohtia on huomattavasti enemmän.

Makasiini2.jpg
Makasiini3.jpg

Kun saimme kuvat piirrettyä ja toimitussisältö varmistui, alkoi kalusteosien mitoitus. Koska oli puhe, että Minna käsittelee vanerit itse, teimme kaikki kalusteiden osat irtonaisina, jotta ne olisi helpompi käsitellä. Levyihin teimme valmiit hyllynkannattimien paikat ja laatikoille mitoitettiin kiskojen paikat. Tämä kaikki sen takia, että kalusteiden kasaaminen olisi helpompaa.

Kaikkiin osiin hyllyistä runkoihin tehtiin merkinnät, jotta kasausvaiheessa osat menevät omille paikoilleen. Toimituksen sisältö oli sen mukainen, että Minna sai kaiken ruuveista lähtien. Ovien ja etulevyjen osat reunahiottiin, jotta eivät jäisi liian teräviksi.

Makasiini4.jpg
Makasiini5.jpg

Pojat teki Levypalvelussa erittäin taitavaa työtä, sillä jokainen vanerin osa katsottiin tarkkaan pitäen silmällä sitä, että näkyvä osa on siisti ja oksaton. Hionta ja mitoitukset tehtiin tarkasti.

Kalusteet ovat nyt kasattuna näyttävät todella hyvältä! Puun pinta jäi kauniisti näkyville.

Minnalta oli hyvä päätös jättää puu näkyville, eikä maalata sitä mustaksi. Omasta mielestäni puu on kaunis materiaali, koska yksikään etulevy tai ovi ei ole saman näköinen, vaan jokaisessa on omanlaisensa pinta. Näitä teemme mielellämme lisää! :)

Iida Nivala 

Palvelu Makasiini Oy

keittiö6.jpg