Keittiö vanerista

Juhannus sekä kesäloma meni enimmäkseen lomaillessa ja yritettiin myös pysyä pois rakennushommista, mutta jotain tuli vuosisadan helteistä huolimatta tehtyä. 

Puutalo mielestäni vaatii ehdottomasti myös keittiön puusta ja valitsin nykytrendin mukaisen koivuvanerikeittiön. Vaneri on vähintään kolmesta ohuesta puuviilusta ristiin yhteen liimaamalla valmistettu levymäinen puutuote. Vaneri materiaalina omaa erinomaiset lujuus- ja jäykkyysominaisuudet. Myös pintakovuus ja kolhunkestävyys ovat hyvät.

keittiöIkea.JPG

Tällä kertaa suunnittelu oli hieman kehittynyt ruutupaperista ja käytin tähän tarkoitukseen Ikean keittiösuunnitteluohjelmaa. Samalla sain siinä hintahaarukkaa, mitä Ikean valmis keittiö tulisi maksamaan. Aikalailla samoihin se hinta loppujen lopuksi itsetehdyn kanssa meni. Tietysti sillä isolla erolla, että materiaalit myöskin kaappien rungoissa ovat nyt puuta, eikä lastulevyä.

Minna K_rungot4 (2).jpg

Ylivieskassa toimii kodinrakentajan erikoiliike PalveluMakasiini, jossa on myös levypalvelu. Sieltä saa muun muassa erilaisia vanerilevyjä sahattuna ja työstettynä asiakkaan haluamaan valmiusasteeseen.

Menin keittiösuunnitelman kanssa sisustusarkkitehti Iida Nivalan juttusille ja aika pian Iidalla oli kuvat pienillä muutoksilla alkuperäiseen valmiina. Keittiön kaappien osat tulivat valmiiksi määrämittaan sahattuna ja ovien etureunat jyrsittynä. Poraukset saranoille, vetimille sekä laatikkojen kiskoille tulivat valmiina. Levyosien lisäksi toimitukseen kuuluivat saranat, vetimet, alakaappien jalat, ruuvit ja valmiit laatikot.

Tässä vaiheessa oli suunnitelmissa maalata kaappien rungot mattamustalla, mutta ei niitä sitten raaskinutkaan sotkea vielä. Ehkä muutaman vuoden päästä, kun mökki kaipaa uudistusta.

keittiö.jpg

Tästäpä alkoikin melkoinen palapelin kokoaminen. Kuvassa näkyy jotain kolmasosa keittiön osista.

keittiö2.jpg

Kaikki levyt hiottiin hienolla hiomapaperilla ja levyjen reunat pyöristettiin. Pinta käsiteltiin kahteen kertaan välihionnalla himmeällä lakalla. Lakkaan lisättiin hieman valkeaa pastaa estämään vanerin tummumista jatkossa.

keittiö3.jpg

Hiomista, lakkausta ja kasausta riitti pitkäksi aikaa, koska työskentelytilat olivat rajalliset. 

keittiö4.jpg

Lopulta päästiin asentamaan kalusteita paikoilleen.

keittiö5.jpg

Siinäpä vielä pientä viilailua vaille valmis, käyttökuntoinen keittiö. Sähköasennukset ja LVI-työt ovat jo mökkiinkin tehty.

Huomattavasti vähemmällä työllä olisi selvinnyt, jos olisi ostanut valmiin keittiön. Periaatteena on kuitenkin ollut säästää rakennuskustannuksissa kasvattamalla oman työn osuutta maksimiin. Ja omalle työllehän ei lasketa hintaa :).