Jätevesisäiliö

Kalajoen kaupungin mittamiehet kävivät mittaamassa mökin ja saunan oikean paikan sekä antoivat rakennuksille koron. Nyt voitaisiin tehdä pohjakakku loppuun perustuksia varten ja asentaa sinne tarvittavat putket sekä jätevesisäiliö.

Mökki tulee pohjavesialueelle ja kaikki jätevedet on määräysten mukaan kerättävä umpisäiliöön. Mustien vesien johtaminen umpisäiliöön on aivan ymmärrettävää, mutta harmaat vedet voitaisiin kyllä puhdistaa. Näillä nyt mennään. Ehkä tulevaisuudessa määräykset muuttuvat pienpuhdistamojen edelleen kehittyessä.

Jätevesisäiliön paikkaa mietittiin kohtalaisen kauan, koska sitä ei viitsisi laittaa aivan lähelle käyttövesikaivoa ja jotain kauttahan se olisi hyvä saada tyhjennettyäkin. Heti tulevien rakennuksien takaa löytyi ihan hyvä paikka, jonne pitäisi vielä jäteauton letkutkin yltää. Maa viettää juuri toiseen suuntaan käyttövesikaivolta ja sillä kohdalla perusmaa oli onneksi hiekkaa eikä kivistä rompoolia.

Putki1.jpg

Säiliö tuli asennusta edellisenä iltana tontille ja rynnättiin heti tietysti tarkastamaan toimitus. Olisihan se ollut liian hyvää ollakseen totta, että kaikki tilatut vermeet olisivat olleet toimituksen mukana. Asennuskangas puuttui. Kello oli jo yli klo 20.00 perjantai-iltana ja seuraavana aamuna tulisi kaivinkone säiliötä asentamaan. Siinäpä sitten ärräpäiden kera miettimään vaihtoehtoa B asennuskankaalle.

Putki2.jpg

Onneksi tavoitin vielä illalla kaivinkoneyrittäjämme Niemen Jarin ja sovittiin jätevesisäiliö kiinnitettäväksi perinteiseen malliin puunrunkojen ja liinojen avulla. Asennuspäivän aamuna olin jo paljon ennen seitsämää roikkumassa paikallisen rautakaupan oven rivassa odottelemassa kaupan aukeamista liinojen ostoa varten. Sieltä sitten vauhdilla tontille ja töihin. 

Hyvin säiliö on pysynyt maassa tällaisellakin tavalla asennettuna. Ainakin vielä. 

Putki3.jpg

Viemäröintiputket asennettiin oikeille paikoilleen oikeaan korkoon. Säiliön päälle laitettiin vielä suodatinkangas.

Putki4.jpg

Lopuksi säiliö eristettiin finfoamilla.

Putki5.jpg

Vesiputket ja sähkökaapeleiden suojaputket kaivettiin maahan.

Putki.jpg

Pohjakakku vielä oikeaan korkoon ja kaikki on valmista anturoiden valamista varten.