Ekovillojen puhallus

Sää kylmenee jo siihen malliin, että mökin eristystyöt on jo pakko aloittaa. Eristeet puuttuvat vielä välikatolta, rossipohjasta CLT-lattian alta sekä ulkopuolelta sokkelin vierestä. Välikatolla on jo 100 mm kovaa ekovillaa ja loput 300 mm eristettä on tarkoitus puhaltaa.

Ekovillan myyntipisteissä on villojen oston yhteydessä mahdollisuus lainata puhalluskonetta. Ekovillan nettisivuilta löytyy kätevästi lähimmät jälleenmyyjät.

Villat ostettiin Ylivieskan Palvelu Makasiinista. Käyttöopastus puhalluskoneeseen saatiin liikkeen pihalla. Vaikka aikaisempaa kokemusta puhalluksesta ei ole, niin ei kait se mitään rakettitiedettä voi olla. Rohkeasti vaan työhön käsiksi.

puhallus3.jpg

Villojen menekiksi valmistaja ilmoittaa 2-3 säkkiä kuutiolle. Tarve mitoitettiin kolmen paalin mukaan ja lisäksi otettiin vielä pari ylimääräistä. Puhallettavia kohteita on kaksi, saunan- ja mökin välikatto.

puhallus2.jpg

Puhalluskone oli yksinkertainen käyttää. Tärkeintä siinä oli saada aikaan tasainen puhallus. Mikäli villojen syötössä tuli katkeamia, letkusta tuli vain kovalla paineella ilmaa ja puhallusta oli vaikea hallita. Siinä vaiheessa jo puhalletut villat vain pölisivät ympäriinsä.

Tasainen puhallus saatiin aikaan katkaisemalla paali kahtia ja pudottamalla palaset sopivin väliajoin koneeseen.

sisäkatto.jpg

Puhallusvillaa odottava mökin välikatto.

Yllä videonpätkä puhalluksesta.

puhallus.jpg

Puhaltaminen oli aika leppoisaa touhua. Kun ahtaat seinänvierukset ja ilmastointiputkien välit oli puhallettu, pystyi istumaan kattotuolin päällä ja antaa välien täyttyä aivan rauhassa. Pahinta työssä oli paperisen hengityssuojaimen käyttö. Hiki valui, kun yritti repiä ilmaa sen läpi. Mutta ilman sitä välikatolla ei olisi voinut työskennellä, koska villan pölyä oli ilmassa niin paljon.

puhallus1.jpg

Kolme villapaalia kuutiolle oli hieman ylimitoitettu. Kun molempiin välikattoihin oli puhallettu noin 350 mm villaa, vielä oli 8 säkkiä jäljellä. Puhallettiin loputkin villat mökin välikatolle, kun ei viitsinyt niitä enää kauppaan palauttaa. Eristettä on nyt ainakin tarpeeksi.