Mökin ainoat väliseinät

Ainoat väliseinät, mitä mökkiin tehdään on wc:tä varten. Suunnitelmissa oli tulla toimeen lämmityksen suhteen pelkän Ruusunpunaisen pönttöuunin ja ilmalämpöpumpun varassa. Wc-tilaan on kuitenkin järkevää asentaa pieni sähköpatteri, jotta talvella wc:n ovi ei tarvitse olla koko ajan huoneelle auki.  

seinä.jpg

Seinärungot tehtiin kahdesta eri materiaalista-toinen seinä väliseinätolpilla ja toinen neljän tuuman lankusta. Seinät rakennettiin lattialla valmiiksi elementiksi ja nostettiin pystyyn. Suoruus varmistettiin vatupassilla ja mitalla. Lopuksi elementit kiinnitettiin pitkillä ruuveilla lattiaan, seinään ja kattoon.

seinä1.jpg

Rungot olivat nopea valmistaa ja aikaa ei mennyt kuin yksi ilta.

seinä2.jpg

Wc:n etuseinä tehtiin lankusta, jotta sisäpuolelle saadaan upotettua seinän sisään sähkökeskus. Runkovaiheessa sähköliike M&T:n sähkömies kävi vetämässä muutaman sähköjohdon.

Vessan kattoa myös laskettiin viisi senttiä sähkövetoja varten. Kokonaan CLT:stä valmistetuissa seinissä sähköjohdot aiheuttavat hieman haasteita. Johdot pitäisi porata tai roilottaa seinän sisään. Joissain seinissä meilläkin on poraukset valmiina ja loput johdot sitten juoksutetaan lattia- ja kattolistojen alla. 

vessan seinä.jpg

Seinärungot ja katto paneloitiin 190 mm:n hirsipaneelilla sähkömiehen käynnin jälkeen. Paneelit käsiteltiin valkealla Hirsivahalla kahteen kertaan.

Vielä nätti pieni ovi, sekä listat paikoilleen, niin wc saa jäädä odottelemaan sähkö- ja putkimiestä.


Saunan katto

Saunan pystytyspäivän jälkeen tuli säiden puolesta hyvä viikonloppu tehdä katto aluskatteelle saakka. Tästä urakasta selvittiin kahdessa päivässä ja mukaan töihin tarvittiin yksi ammattitaitoinen talkoolainen.

saunankatto.jpg

Kattoon asennettiin runkotarpeiksi viiden tuuman lankut. 

saunankatto1.jpg

Lankkujen päälle laitettiin aluskate ja tuuletusrimat sekä kattoruoteet kattopellin asennusta varten.

saunankatto2.jpg

Räystäiden alle räystäsaluslaudat ja katon reunaan otsalaudat...Ja katto on valmiina maalaukseen ja pellitykseen.

saunankatto3.jpg

Viimeiset aluslaudat paikoilleen.

virtanen.jpg

Ulkona oli muutama pakkasaste ja keli mitä mainioin räystäiden maalaukseen Virtasen neljän öljyn maalilla.

Vähän ennen, kun maalausurakka oli valmis, itse Virtanen tipahti telineeltä kirosanojen saattelemana, ja levisi pitkin tannerta. Maalaus loppui tältä päivältä maaliroiskeiden keräämiseen lumilapiolla takaisin pönttöön.

saunankatto4.jpg

Mökin kattohan pellitettiin ammattilaisen voimin ja olin itse mukana "aputyttönä" koko savotan ajan. Classic-pelti oli loppujen lopuksi niin helppoa asentaa, että saunan osuus tehtiin omin voimin- keikuin itse katolla ja "apupoika-Arska" nosteli pellit sinne.

Vaikka ruoteet eivät olleet liukkaat, niin niiden päällä tasapainoilu rasitti lihaksia melkoisesti. Kyllä oli jalat hyytelöä päivän päätteeksi.

saunankatto7.jpg

Valmista pintaa kelpaa katsella. 


Ruusunpunainen pönttöuuni

Työt olivat aikataulutettu siten, että ilmalämpöpumpun asentamisesta oli kulunut kaksi päivää, kun Ruusunpunaisen pönttöuunin muuraajat saapuivat. Mökin seinätkin olivat jo ehtineet lämmetä sen verran, että murausta varten tarvittava 15 asteen sisälämpötila oli jo saavutettu.

pönttöuuni.jpg

Ylivieskassa vähän aikaa asuneena ei uunin tekijät olleet vielä ehtineet tulla tutuksi, joten netistä etsimään. Laitoin tarjouspyyntöjä viidelle eri toimijalle nimenomaan Ruusunpunaisesta :) pönttöuunista sekä teräspiipusta ja hintahaarukka oli valtava. 

Heti samalla viikolla tarjousten saapumisesta Tulisijamestareilta soitettiin ja aikamme keskusteltuamme sovittiin jo alustavasti asennusajankohtaa. Heidän tarjous oli asettamassani hintahaarukassa, joten kaupat lyötiin lukkoon.

 

pönttöuuni1.jpg

Asennuspäivän aamun sarastaessa tulin päästämään muuraajat sisälle ja kauan ei kahdelta mieheltä tavaroiden sisälle kantamiseen mennyt. Katsottiin uunin paikka ja työt alkoivat heti.

Sokkelin yhteyteen oli valettu "kakku" uunia varten, ettei myöhemmin kävisi niinkuin Päätalon Herkon uunille :). Valuun laitettiin sisälle korvausilmaputki ja uunin sisälle tuli säädettävä korvausilmaventtiili.

 

pönttöuuni2.jpg

Vauhdilla alkoi uunin sisäosa täyttyä tiilestä ja laastista. Ilmeisesti muutama uuni on aikaisemmin tullut tehtyä :).

pönttöuuni3.jpg

Uunin tekemiseen piippuineen meni aikaa hieman yli päivä. Nyt on mummulla Ruusunpunainen pönttöuuni :). Jess! Jess! Jess! Kiva piristys suunniteltuihin muuten niin neutraaleihin sisäväreihin.

pönttöuuni4.jpg

Pitkään uunia piti kuivatella ja alkuun pienellä tulella poltella. Uuni sai kuivua kaksi viikkoa pellit ja suuluukku auki. Varsinainen kosteuden haihdutus aloitettiin polttamalla muutamana päivänä arinan päällä lämpökynttilöitä. Puun polttaminen alkoi puolella kourallisella tikkuja ja seuraavana päivänä kourallinen jne., kunnes lopulta saatiin kunnon tulet aikaiseksi.

Valinta uunin suhteen onnistui ja pönttöuuni osottautui hyväksi lämmönlähteeksi. Uuni alkaa luovuttamaan lämpöä aika pian sytyttämisen jälkeen, ja seuraavana päivänäkin uunin kylki on vielä lämmin.

Takavuosina halveksittu, liian arkinen "köyhän miehen kaakeliuuni" tekee taas tuloaan markkinoille. Itse pidän kovasti nostalgisesta pönttöuunista, ja tulisijaa valitessa muita vaihtoehtoja ei edes ollut. Siitä tulee niin mummola, lapsuus ja hiihtolomat Nivalassa mieleen.


Ilmalämpöpumppu lämpöä tuomaan

Niin koitti jälleen kerran päivä, josta on jo pitkään sormet kohmeisina ja ripset kuurassa haaveiltu- ilmalämpöpumpun asennus. Sattui vielä hyvä tuuri pitkällä pakkasjaksolla, että jo aamupäivällä oli hieman alle 10 astetta pakkasta, joten mikään ei estänyt pumpun asentamista. Kaikki sujui muutenkin kerrassaan mainiosti ja fiilis oli hyvä :).

ilmalämpöpumppu1.jpg

Ilmalämpöpumppu hankittiin asennettuna Jämptijutulta Ylivieskasta. Olin jo toimittajan mielessäni valinnut, joten tarjouksia ei muualta edes kysytty. Jämptijutun henkilökunnan kanssa ollaan tutustuttu jo vuosia sitten, kun samoja RSA-messuja ollaan työn puolesta kierrelty ja aina ollaan tultu todella hyvin juttuun.

ilmalämpöpumppu.jpg

Aikaa pumpun asentamiseen ei mennyt kuin muutama tunti ja siistiä jälkeä tuli.

Pumppu hankittiin lähinnä jäähdytystä varten. Mökin isoista ikkunoista aurinko alkaa paistamaan sisään heti aamupäivällä ja sitä riittää myöhäiseen iltaan saakka. Piklaksen ikkunoihin tuli myös sälekaihtimet tehdasasennuksena. Sisäkorkeus mökissä on noin viisi metriä ja lämpöhän pukkaa nousemaan ylöspäin, joten ilman näitä mukavuuksia yläritsillä olisi tukala nukkua.

Onhan pumppu myös hyvä lisä tulevalle puu-uunille, jotta lämpö pysyy tasaisena myös talvella.

ilmalämpöpumppu3.jpg

Mahtavaa jatkaa rakentelua, kun sisällä on lämmin. Nyt voi Ruusunpunaisen pönttöuunin muuraajatkin aloittaa työnsä :) ja yksi haave taas toteutua.


Mökkiin sisäkatto

Kovimpien pakkasten ajaksi on hyvä siirtyä sisähommiin, kun kattopellit, ikkunat ja ovi ovat jo paikallaan. Työt alkoivat sisäkaton tekemisellä, jotta saadaan pian mökki lämpimäksi ja uunin tekijälle työskentelyolosuhteet optimaaliseksi. 

Pakkanen oli pesiytynyt mökkiin ja sisällä oli taatusti kylmempi kuin ulkona. Työskentelyn aikana meillä oli puhallin lämmittämässä, mutta eihän sitä uskaltanut jättää koko ajaksi päälle. Ja harakoille se lämpö olisi muutenkin mennyt. Siltikin sai olla pilkkihaalarit päällä ja paksut hanskat kädessä.

sisäkatto1.jpg

Katto koolattiin 600 mm:n välein lankuilla ja höyrynsuluksi laitettiin ilmansulkupaperi. Paperi on laminoitua ja verkkovahvisteista hengittävää materiaalia ja sopii luonnonkuituisten eristeiden ilmansuluksi. Se oli yllättävän helppo asentaa, vaikka työskentely ylöspäin ei ole mitään herkkua. Paperi ei repeillyt helposti eikä mennyt ruttuun.

sisäkatto.jpg

Yläpohjan eristeeksi valittiin ekovilla. Tässä vaiheessa kattoon laitettiin 100 mm kovaa villaa ja myöhemmässä vaiheessa sinne on tarkoitus puhaltaa samaista ekovillaa 350 mm:ä lisää.

Kattoristikoiden välissä yläpohjassa oli ahtaita paikkoja, varsinkin räystäiden lähellä ja minä pienimpänä sain kyykkiä siellä monella mutkalla keikkuen ristikoiden alapaarteiden päällä. Varmaankin villojen puhaltamisnakkikin osuu kohdalleni :). Ainakin vielä tässä vaiheessa suunnitelmissa on puhaltaa itse villat puhalluslaitteella, jonka saa lainaan villojen oston yhteydessä. 

sisäkatto2.jpg

Paljon oli Sähköliike M&T:n sähkäri saanut johtoa mahtumaan koolausten päälle. Yläpohjaan on myös asennettu putket imanvaihtoa varten.

sisäkatto3.jpg

Katto paneloitiin 190 mm:n levyisellä hirsipaneelilla, joka käsiteltiin kelon harmaalla saunasuojalla kertaalleen. Puumateriaalit ollaan pääsääntöisesti hankittu Ylivieskan Puumestasta. Siellä on mukava asioida. Työntekijät ovat aina niin iloisia ja palvelualttiita. Hyvillä mielin pääsee aina kuorman kanssa liikkeelle, vaikka materiaalien hankintapäivä on usein muuten hieman turhauttavaa. Työt kun eivät silloin etene. 

Rakennukselle kannattaa vuokrata hyvät rakennustelineet. Mökkiä ja saunaa ei oltaisi saatu pystytettyä ilman niitä. Sisäkattoja tehdessä tasot saatiin juuri oikealle korkeudelle ja asentaminen oli sitä myöten helpompaa.


CLT-saunan pystytys

Pari viikkoa oli kulunut mökin pystytyksestä, kun aloitettiin sama homma saunan kanssa. Toiveista huolimatta taivaalta tuli taas vettä kaikissa olomuodoissaan. Lisäksi aamun lämpöasteista huolimatta pakkanen ehti kiriä muutamassa tunnissa ihan kohtuulliseksi. Sateen kastelemissa vaatteissa ei pitkään tupakoitu.

Talkoolaisia oli puolet vähemmän, koska saunan pystytys oli oletusarvoltaan helpompi toteuttaa kuin mökki. Ilmeisesti vanha sananlasku "Harjoitus tekee mestarin" pitää edelleen paikkansa, koska sauna oli muutamassa tunnissa pystyssä. Elementitikin tosin olivat pienenpiä ja niitä oli huomattavasti vähemmän kuin mökissä.

sauna.jpg

Elementit tulivat Kuhmolaisen Harri Huotarin kyydissä tontille ja Harri myös huolehti niiden noston paikoilleen. Edelleenkin aiemmassa julkaisussa heittämäni väite pitää paikkaansa. Nosturiauton tilaamalla saat myös yhden käsiparin lisäksi työntekoon. Ei tarvinnut huolehtia itse liinojen ja nostokorvakkeiden asennuksesta. Muutoinkin Harri oli hyvänä apuna.

sauna2.jpg

Ensimmäinen elementti on kaikista työläin asentaa, koska se täytyy saada revojen avulla vaateriin. Helposti se kuitenkin paikalleen asettui.

Elementteihin on tehty esireiät ruuveja varten maassa samoin kuin mökkielementteihin tehtiin. Liitoksiin laitettiin myös liimaa.

sauna4.jpg

Saunarakennus tuli viidestä eri 160 mm:n seinäelementistä. Saunan ja pukuhuoneen väliseinä tuli myös hieman ohuemmasta, 100 mm:n CLT-levystä. 

Saunan pitäisi periaatteessa valmistua kohtalaisen vauhdilla, kunhan sen kimppuun täysillä päästään. Sisä- ja ulkoseinät ovat pintakäsittelyä vaille valmiit. Enää ei puutu kuin katto, lattiat, ikkunat ja ovet. Toivottavasti se on kylpykunnossa juhannnuksena.

Video pystytyksen eri vaiheista

sauna5.jpg

Oli aivan valoisaa, kun viimenenkin elementti saatiin paikalleen. Vielä mökin ja saunan väliin kattoa varten parrut paikalleen, ympäristön siivous ja työpäivä oli siinä.

Nyt mökki ei ehkä :) näytä enää niin paljon viljankuivaajalta ja se tulee muuttumaan vielä paljon. Saunan kun saisi pian aluskatteelle sateelta suojaan, niin lopulliset kattojen ja terassin rakentamisen voisi suosiolla jättää kevääseen.


Kattopeltien asennus

Katemateriaaliksi valikoitui Classic-profiilin lukkosaumakate Voltin peltikeskukselta Palvelu Makasiinin kautta. Samassa toimituksessa tuli myös saunan katon pellit.

Hintahaarukka eri materiaaleilla on valtava ja eri vaihtoehtoja on paljon. Classic-pellillä on Ruukin Pural-pinnoitteen vuoksi 20-vuoden pinnoitetakuu ja puhkiruostumistakuukin 50-vuotta. Kun rakentaa "sadanvuodenmökin" :), niin tällä pellillä ei tarvitse tulevaisuudessa aivan heti olla vaihtamassa kattoa.

Kattopellin asennus ajoittui juuri kiireiseen aikaan töissä ja muutenkin "riekkuminen" seitsämän metrin korkeudella liukkaalla pellillä hirvitti, joten järkevintä tässä tapauksessa on teettää työ ammattilaisella. Näin pienen katon peltien asennukseen ammatti-ihmisellä menee ainoastaan päivä. Itse saisi "värkkäillä" samaa hommaa useamman päivän.

Pelti.jpg

Hankalinta oikeastaan on ollut koko projektissa se, kun ei tunne eikä tiedä juuri ketään vieraalla paikkakunnalla. Kyllä olisi helppoa rakentaa Kajaanissa.

Kyselin taas työntekijää monesta paikasta ja Palvelu Makasiini suositteli omaa yhteistyökumppaniaan Puustas Oy:n Sakari Latvakoskea, joka osoittautui onnistuneeksi valinnaksi. Sakari oli tarkan työn tekijä ja siitä milli-Minna tykkää :).

Pelti1.jpg

Olin itse asennuksen ajan Sakarille lautatyttönä ja tein telineeltä käsin mitä pystyi. Peltinippu oli nostettu mökin asennuksen yhteydessä jo katolle valmiiksi. Katto näytti valmistuvan etuajassa, kunnes huomattiin, että olin antanut väärät reunapellit mökin katolle ja kyseiset pellit loppuivat kesken. Ne olikin tarkoitettu saunan pulpettikaton reunaan. Että semmoista tällä kertaa.

Rahallisesti moka ei ollut iso ja puuttuvat reunapellit oltaisiin saatu seuraavalle päivälle, mutta Sakari ei omilta töiltään ehtinyt muutamaan päivään. Säätiedotus lupasi taas lunta...

Pelti2.jpg

...ja sitähän taas tuli.

Pelti3.jpg

Parin päivän päästä illan hämärässä saatiin loput pellit paikoilleen. Ei pelottanut lähellekään niin paljon pimeällä, keinovalossa keikkua telineellä kuin valoisaan aikaan.

Saunan katon pellit voisi varmaankin itse laittaa paikalleen, kun aika helpolta Classicin asennus vaikutti. Katto on myös huomattavasti matalammalla.


Ikkunoiden nosto

Ikkuna- ja ovitoimittajaksi valittiin tarjouskilpailun perusteella Piklas Oy Pyhännältä. Tarjous oli edullisin, ja valintaa helpotti myös se, että kaksi kaveria on Piklaksen tehtaalla töissä. Oli helppoa asioida. Ikkunat ovat kolmelasisia puu-alumiini-ikkunoita, ja niitä tulee mökkiin 11 kappaletta ja saunarakennukseen 3.

Alun alkaen tarkoituksena oli aivan hartiavoimin asentaa kaikki ikkunat. Mökin etuseinä koostuu kolmesta korkeasta ja kapeasta elementistä, joissa ikkuna-aukot olivat vielä osittain kiinni pystytyksen nostovaiheen elementtien repeämisen estämiseksi. Isot "ikkuna-aukot" painavat noin 300 kiloa kappale ja pienetkin 150 kiloa. Lisäksi ne ovat kohtuullisen korkealla. Ei taida meidän hartiavoimat taaskaan riittää. 

Ikkuna2.jpg

Rakennusmateriaalin hankinnassa K-Rauta Rautapohjassa kuultiin, että Nosto ja Kuljetus Sami Visurilla ikkunoiden nosto onnistuisi hyvin. Niinpä Samille soittelemaan ja saatiin sovituksi yhteistä aikaa työn suorittamiseen. Ensimmäiseksi pudotettiin ikkuna-aukot pois paikoiltaan liinojen ja moottorisahan avulla.

Ikkuna3.jpg

Imukuppinostin kiinni ikkunaan ja ikkuna paikalleen.

Ikkuna.jpg

Pakko kyllä sanoa, että erona autonosturilla ja nosturiautolla on se, että nosturiautolla saat myös nosturin lisäksi miehen töihin. Sami osallistui samalla lailla kuin mekin kaikkeen työhön; kiipesi, ruuvaili, kiinnitti liinoja ja niin edelleen. Todella ammattitaitoista työskentelyä.

Ikkuna1.jpg

Ikkunat tuettiin laudoilla aukkoihin, jotta ne eivät pääse putoamaan ennen lopullista asennusta.

Video ikkunoiden paikoilleen nostamisesta. Kätevää ja nopeaa.

Ikkuna4.jpg

No niin, ikkunat ovat hollillaan asennusta varten. Ruuvit kiinni ja rakoihin uretaania :). Ei tule enää lumi sisään. 


Raution mökkiprojekti CrossLamin näkökulmasta

Mökin rakentaja Minna otti yhteyttä tehtaallemme keväällä 2017 aikomuksenaan rakentaa Kalajoen Rautioon kesäasunto. Projektin alkaessa Minnalla oli käsin ruutupaperille tehdyt luonnokset mukanaan, joiden pohjalta projektia alettiin viemään eteenpäin.

Koska mitoitukset ja mökin ulkoasu alkoivat olla selvät, tehdas pystyi määrittämään kohteeseen alustavan CLT-osien kustannusarvion. Kun alustavan tarjouskierroksen jälkeen Minna vahvisti rakennuksen materiaaliksi CLT:n, projekti pääsi yhteisesti toden teolla vauhtiin.

blogi.jpg

Suunnittelun merkitys CLT-tuotannossa on avainasemassa onnistumisen kannalta. Arkkitehtikuvien pohjalta pystyttiin kohteessa etenemään suoraan rakennesuunnitteluun. Pohdimme yhteisesti rakentajan ja suunnittelijan kanssa toimivia ratkaisuita sekä mökin, että saunan rakenteisiin, liitosdetaljiikkaan, ja kävimme läpi CLT-tuotannon asettamia vaatimuksia ja rajoituksia suunnittelulle.

blogi4.png

Mökin suunnittelussa lähtökohtana oli, että puun käyttö halutaan maksimoida, ja toisaalta hyödyntää CLT-rakenteiden hyödyt täysin. Mökin toteutustavaksi Minna halusi massiivipuisen rakenteen ilman lisäeristeitä, ja kokeellisessa mielessä CLT-seinäpinnat haluttiin jättää ilman erillistä ulkoverhousta.

Kohteeseen suunniteltiin myös CLT-laatalla toteutettava tuulettuva alapohja, sekä CLT-rakenteinen välipohja, joiden myötä kohteen voitiin jo suunnittelupöydällä todeta olevan todellinen massiivipuurakenne – noin 55 neliömetrin mökissä puuta tulisi kulumaan yli 60 kuutiota!

blogi3.jpg

Seinärakenteeksi valikoitui CrossLamin 200 mm vahva elementti, ja lamellisaumat suunniteltiin pystysuuntaisiksi. Myös välipohjana käytettiin 200 mm vahvaa levyä. Alapohja ja saunarakenteet suunniteltiin hieman ohuemmalla, 160 mm paksulla levyllä.

blogi2.jpg

Koska kohteessa sekä ulko-, että sisäpinta tulevat jäämään näkyviksi, kohteen levyt vaativat tehdashionnan pintakäsittelyn onnistumiseksi. Tässä kohteessa myös lattiat jätettiin CLT pintaisiksi, koska esimerkiksi lattialämmitystä kesäasuntoon ei tule. Varsin mielenkiintoinen yksityiskohta – vastaavia ratkaisuita Suomessa ei ole toteutettu kuin muutamia!

CLT-pinnan jättäminen ulkoseinillä verhoilemattomaksi, kuten myös massiivi-CLT ovat rakenneratkaisuina vielä harvinaisia. Tänä päivänä suurin osa CLT-kohteista toteutetaan eristäen ja verhoilemalla kantava CLT-runko ulkopuolelta, mutta kiinnostus modernia hirsiseinää, massiivi-CLT:tä kohtaan kasvaa jatkuvasti. Tähän vaikuttaa varmasti vahva hirsirakentamisen perinne kotimaassamme.

blogi1.jpg

CLT:n käyttöön rakennuksen ulkoseinänä liittyy kuitenkin tiettyjä haasteita ja rakenneratkaisut ovat vielä osin tuntemattomia. Suurimpina haasteina massiivirakenteissa koetaan yleisesti pinnan visuaaliset muutokset ja massiivirakenteen rakennusfysikaalinen käyttäytyminen. CrossLam Kuhmo tekee aktiivisesti tutkimustyötä testatakseen massiivirakenteiden rakenteellista toimintaa ja CLT-pintojen säänkestoa.

Tässä projektissa asiakas halusi osallistua hankkeeseen omatoimirakentajana suunnittelusta rungon pystytykseen. Ota yhteyttä tehtaamme edustajaan, niin etsitään yhdessä sinulle sopivin CLT-rakentamisen kokonaisuus!

Ville Manninen, kehityspäällikkö, +358 44 3141433