Terassi

Mökin ulkopuoli on vielä täysin keskeneräinen. Eletään jo syyskuuta ja ennen talvea pitäisi saada isommat hommat alta pois. Säiden puolestakin ulkona tehtäviä töitä on kivempi tehdä nyt. Mennyt kesä oli niin kuuma, että pihalla ei jaksanut edes aina olla.

Terassin pohjalle meni lähes kasettikuorma hiekkaa. Hiekka lapioitiin kasoista kauramoottorivoimin- fiskarsseilla ja kottikärryllä. Tehokasta hyötyliikuntaa.

Anturat ovat 25 senttiä korkeat ja niiden tasalle ensiksi hiekkaa. Anturoiden päälle tuli routaeristeeksi 100 mm finfoamia ja eristeen päälle vielä saman verran hiekkaa. Pari iltaa meni siinä hikoillessa.

terassi.jpg

Terassi tulee yli metrin korkeuteen maasta, joten rungosta täytyy tehdä vahva. Runkopalkit tulevat kolmesta, yhteenruuvatusta 50x150 painekyllästetystä lankusta. Palkkeja terassilla on viisi kappaletta.

terassi1.jpg

Palkkien päällä ristiin on vielä 40 sentin välein painekyllästetyt 50x150 lankut. Ei tule notkumaan tämä terassi isommankaan ihmisen alla.

terassi2.jpg

Pintaan laitettiin 26x117 lämpökäsitelty terassilauta piilokiinnikkeillä. Työlästä ja hidasta on asentaa laudat piilokiinnikkeillä-kahdelta henkilöltä meni päivä 32 m2:n terassinkannen ruuvaukseen.

Jälki on kuitenkin siisti ja raot tasaiset lautojen välissä. Lämpökäsitellyssä puussa kosteuselämisen pitäisi olla niin pientä, joten jospa vielä muutaman vuoden päästä laudat olisivat pysyneet kiinnikkeissä.

terassi3.jpg

Kuvassa vielä pitkään keskeneräiset portaat. Ensin isot hommat alta pois ja sitten on aikaa keskittyä pieniin.

Alaportaassa näkyy, miten pian aurinko harmaannuttaa käsittelemättömän lämpöpuun. Laudat olivat taapelin päällimmäisenä kesän. Lopullinen väri terassissa tulee olemaan kelon harmaa, joten ennenaikainen harmaantuminen ei haittaa ollenkaan.

terassi4.jpg

Lämpökäsitellyn laudan pinta on todella pehmeää. Pienestäkin kolhaisusta tulee kunnon kolo. Mitenkähän lämpökäsitelty mahtaa toimia lapsiperheessä tai kotieläimien kanssa?

terassi5.jpg

Siitäpä se alkaa terassi hahmottua.

terassi7.jpg

Terassi ja portaat verhoilua vaille.

Terassin kattoa varten tulevat 200x200 pylväät nosteltiin jo ennakkoon paikoilleen. Katon runkopalkkien nostoon tullaan tarvitsemaan nosturiautoa avuksi. Katto on niin korkealla ja runkopalkit ovat pitkiä ja painavia.

Mökki koolattiin rimoilla ulkovuorta varten. Kauempaa se näyttää aivan marimekkomökiltä :). Tulevasta ulkovuorauksesta ja terassin katosta lisää seuraavissa julkaisuissa.


Keittiöprojekti koivuvanerista- Palvelu Makasiini

Minna kävi ensimmäistä kertaa myymälässämme vuoden 2018 alussa. Silloin tulivat puheeksi kalusteasiat koskien Minnan tulevaa kesäasuntoa, joka tulisi nousemaan Rautioon. Toive kalusteista oli hieman poikkeava, sillä kalusteet tulisi tehdä puusta tai vanerista.

Koska meillä Palvelu Makasiinilla on erittäin monipuolinen Levypalvelu, otimme haasteen ilolla vastaan. Myöhemmin maaliskuussa aloitimme kalusteiden tarkemman suunnittelun. Pohjana suunnitelmalle oli Minnan itse tekemä kalustesuunnitelma, jonka mukaan etenimme.

Aluksi laskettiin kustannusarvio siitä, mitä kalusteet tulisi kustantamaan tehtynä koivuvanerista. Kun hinta toimituksineen oli kohdallaan, päästiin tekemään tarkemmat mittapiirrokset.

makasiini1.jpg

Kalusteet tehtäisiin täysin mittatilauksena, mutta mitoituksissa käytettäisiin pääsääntöisesti standardimittoja. Ainoastaan alakaappien korkeus muutettiin, jotta työskentelykorkeus säilyisi normaalina. Minnalla oli jo valmiina 60 mm paksut työtasot CLT:stä, jotka määrittelivät alakaappien korkeuden.

Materiaaliksi valikoitui koivuvaneri, koska siinä on hyvät jäykkyysominaisuudet ja se on luja materiaali. Koivuvaneri kestää kolhuja hyvin, joten on myös kestävä ja vahva materiaali keittiön kalusteisiin. Lujuus takaa sen, että kalusteiden ruuvikiinnitys on kestävä, koska materiaali ei halkea.

Liimapuu olisi ollut myös yksi vaihtoehto, mutta sen elävyys kalusteissa olisi pitemmällä aikavälillä liikaa. Rungot ja ovet olisivat olleet pian kierossa.

Koivuvaneri on myös pintana huomattavasti nätimpi kuin esimerkiksi havuvaneri, jossa oksan kohtia on huomattavasti enemmän.

Makasiini2.jpg
Makasiini3.jpg

Kun saimme kuvat piirrettyä ja toimitussisältö varmistui, alkoi kalusteosien mitoitus. Koska oli puhe, että Minna käsittelee vanerit itse, teimme kaikki kalusteiden osat irtonaisina, jotta ne olisi helpompi käsitellä. Levyihin teimme valmiit hyllynkannattimien paikat ja laatikoille mitoitettiin kiskojen paikat. Tämä kaikki sen takia, että kalusteiden kasaaminen olisi helpompaa.

Kaikkiin osiin hyllyistä runkoihin tehtiin merkinnät, jotta kasausvaiheessa osat menevät omille paikoilleen. Toimituksen sisältö oli sen mukainen, että Minna sai kaiken ruuveista lähtien. Ovien ja etulevyjen osat reunahiottiin, jotta eivät jäisi liian teräviksi.

Makasiini4.jpg
Makasiini5.jpg

Pojat teki Levypalvelussa erittäin taitavaa työtä, sillä jokainen vanerin osa katsottiin tarkkaan pitäen silmällä sitä, että näkyvä osa on siisti ja oksaton. Hionta ja mitoitukset tehtiin tarkasti.

Kalusteet ovat nyt kasattuna näyttävät todella hyvältä! Puun pinta jäi kauniisti näkyville.

Minnalta oli hyvä päätös jättää puu näkyville, eikä maalata sitä mustaksi. Omasta mielestäni puu on kaunis materiaali, koska yksikään etulevy tai ovi ei ole saman näköinen, vaan jokaisessa on omanlaisensa pinta. Näitä teemme mielellämme lisää! :)

Iida Nivala 

Palvelu Makasiini Oy

keittiö6.jpg

Keittiö vanerista

Juhannus sekä kesäloma meni enimmäkseen lomaillessa ja yritettiin myös pysyä pois rakennushommista, mutta jotain tuli vuosisadan helteistä huolimatta tehtyä. 

Puutalo mielestäni vaatii ehdottomasti myös keittiön puusta ja valitsin nykytrendin mukaisen koivuvanerikeittiön. Vaneri on vähintään kolmesta ohuesta puuviilusta ristiin yhteen liimaamalla valmistettu levymäinen puutuote. Vaneri materiaalina omaa erinomaiset lujuus- ja jäykkyysominaisuudet. Myös pintakovuus ja kolhunkestävyys ovat hyvät.

keittiöIkea.JPG

Tällä kertaa suunnittelu oli hieman kehittynyt ruutupaperista ja käytin tähän tarkoitukseen Ikean keittiösuunnitteluohjelmaa. Samalla sain siinä hintahaarukkaa, mitä Ikean valmis keittiö tulisi maksamaan. Aikalailla samoihin se hinta loppujen lopuksi itsetehdyn kanssa meni. Tietysti sillä isolla erolla, että materiaalit myöskin kaappien rungoissa ovat nyt puuta, eikä lastulevyä.

Minna K_rungot4 (2).jpg

Ylivieskassa toimii kodinrakentajan erikoiliike PalveluMakasiini, jossa on myös levypalvelu. Sieltä saa muun muassa erilaisia vanerilevyjä sahattuna ja työstettynä asiakkaan haluamaan valmiusasteeseen.

Menin keittiösuunnitelman kanssa sisustusarkkitehti Iida Nivalan juttusille ja aika pian Iidalla oli kuvat pienillä muutoksilla alkuperäiseen valmiina. Keittiön kaappien osat tulivat valmiiksi määrämittaan sahattuna ja ovien etureunat jyrsittynä. Poraukset saranoille, vetimille sekä laatikkojen kiskoille tulivat valmiina. Levyosien lisäksi toimitukseen kuuluivat saranat, vetimet, alakaappien jalat, ruuvit ja valmiit laatikot.

Tässä vaiheessa oli suunnitelmissa maalata kaappien rungot mattamustalla, mutta ei niitä sitten raaskinutkaan sotkea vielä. Ehkä muutaman vuoden päästä, kun mökki kaipaa uudistusta.

keittiö.jpg

Tästäpä alkoikin melkoinen palapelin kokoaminen. Kuvassa näkyy jotain kolmasosa keittiön osista.

keittiö2.jpg

Kaikki levyt hiottiin hienolla hiomapaperilla ja levyjen reunat pyöristettiin. Pinta käsiteltiin kahteen kertaan välihionnalla himmeällä lakalla. Lakkaan lisättiin hieman valkeaa pastaa estämään vanerin tummumista jatkossa.

keittiö3.jpg

Hiomista, lakkausta ja kasausta riitti pitkäksi aikaa, koska työskentelytilat olivat rajalliset. 

keittiö4.jpg

Lopulta päästiin asentamaan kalusteita paikoilleen.

keittiö5.jpg

Siinäpä vielä pientä viilailua vaille valmis, käyttökuntoinen keittiö. Sähköasennukset ja LVI-työt ovat jo mökkiinkin tehty.

Huomattavasti vähemmällä työllä olisi selvinnyt, jos olisi ostanut valmiin keittiön. Periaatteena on kuitenkin ollut säästää rakennuskustannuksissa kasvattamalla oman työn osuutta maksimiin. Ja omalle työllehän ei lasketa hintaa :). 


Sauna Juhannukseksi kylpykuntoon osa 2- Tavoite saavutettu!!

Niin se vaan tuli sauna kylpykuntoon juhannukseksi, vaikka usko siihen meinasi loppua varsinkin tällä viikolla monta kertaa. Iltoja täytyi jatkaa työmaalla pari tuntia normaalista ja unet meinasi käydä vähiin.

Olisi ollut huomattavasti nopeampaa rakentaa ostetuilla vermeillä, mutta kun kaikki täytyy vielä tehdä itse. Vastaan ei tule taatusti toista samanlaista hikimajaa.

Enpä taida aivan heti asettaa tietyn vaiheen valmistumisesta päivämäärätavoitteita, ainakaan näin julkisesti :).

Monta vaihetta ehdittiin tehdä:

sauna15.jpg

Saunan kattolaudat valkattiin taapelista, sahattiin ja kuorittiin. Laudoista isoimmat "karvat" pois kevyellä hionnalla ja pintaan kirkas saunavaha. Tulevan terassin päälle vielä aseteltiin laudat asennusjärjestykseen.

sauna16.jpg

Laudat asenettiin kattoon ja samalla ledivalot paikoilleen.

sauna17.jpg

Laudetarpeet höylättiin.

sauna18.jpg

Pinnat kuorittiin...

sauna19.jpg

...ja kevyen hionnan jälkeen käsiteltiin kirkkaalla saunavahalla. Lankut kiinnitettiin seinään.

sauna22.jpg

Lattian vedenpoistokouru teetätettiin Pohjanmaan Metallissa.

LVI ja Rakennus J. Kuneliuksen putkimiehet kävivät tekemässä viemäröinnit ja vesijohdot valmiiksi. Saunasta johdetaan harmaat vedet umpikaivoon, koska mökki sijaitsee pohjavesialueella. 

sauna23.jpg

Kiukaan taakse asennettiin lujalevyt, jotka laatoitettiin kivilaatalla.

sauna25.jpg

Saunan ikkunat saivat tuppilaudasta tehdyt listat.

sauna30.jpg

Kiuas poltettiin kuumaksi pihalla ja kylläpä se kärysikin. Toivottavasti juhannuksena se ei enää käryä, ettei vaan ole aamulla pää kipeänä kylpemisen jälkeen :).

sauna31.jpg

Harvian valmispiippu ja vesisäiliö paikalleen...

sauna32.jpg

...ja piipun testaus. Kiukaaseen mahtui 200 kiloa kiviä. Luulisi tulevan leppoiset löylyt.

Kiukaan alla oleva kivilaatta sahautettiin Ylivieskan Kivihiomolla.

sauna33.jpg

Ledit toimivat jo katossa. Sähköliike M&T:n sähkärit kävivät asentamassa muutkin sähköt toimintaan saunassa ja mökissä sisällä.

sauna36.jpg

Ovi paikoilleen ja vesipiste saunaan.

sauna37.jpg

Siinäpä melkein valmista kiukaan ympäristöä. Ilmastointiräppänä ja kaide kiukaan ympärille vielä puuttuu.

sauna44.jpg

Pukuhuone ei ehtinyt valmistua, mutta naulakko on kuitenkin seinällä.

sauna40.jpg

Lauteet hieman vaiheessa ja kaiteet vielä taapelissa...

sauna41.jpg

...mutta tänään kylvetään ja uidaan ja nautitaan ja rentoudutaan!!! Oikein Hauskaa Juhannusta kaikille!!!


Pintakäsittelyjä

Mieletön hiontaurakka edessä ennen pintakäsittelyjä. Vaikka elementit on valmistettu vuoden vaihteessa, aurinko on jo ehtinyt tehdä tehtävänsä tummentamalla puuta. Onpa seiniin jo toki muutenkin tullut leimoja tikkaista ynnä muista vermeistä ja pystytysvaiheessa taivaalta satoi kaikennäköistä töhkää. 

Kaikki seinät hiottiin tasohiomakoneella kevyesti läpi ja pölyä riitti aivan kotitarpeiksi. 

Pintakäsittely1.jpg

Seinät käsiteltiin pääsääntöisesti valkealla saunasuojalla. Se oli aika mielenkiintoista ainetta laajoille kuusipinnoille- tarttui aivan minne itse halusi. Suurinpiirtein tasaseen jälkeen vaadittiin kolme käsittelykertaa.

Ensimmäisellä kokeilemallani pöntöllä ensimmäisen käsittelykerran jälkeen väri ei vaihtunut juuri ollenkaan ja lopputulokseksi halusin tasaisen, valkean pinnan. Seuraaviin pönttöihin lisättiin sekoitusvaiheessa tuplapasta ja peittokyky muuttui aivan radikaalisti. Tämä ongelma oli siis valkealla saunasuojalla.

Kokeilin myös erilaisia pensseleitä sutimiseen, mutta hyvää laajoille pinnoille ei löytynyt.

Parhaaksi työmenetelmäksi osottautui varren päässä oleva leveä, puolipitkäkarvainen tela, jolla sai pintakäsittelyaineen levitettyä tasaisesti seinäpinnalle ja kohtalaisen isolle alalle kerralla. Sen jälkeen vielä viimeistelytasoitus leveällä pensselillä ja jälki alkoi olla jo aivan hyvää. Todella hyvä menetelmä, jos maalareita on kaksi.

Pitkiä tupakkataukoja ei voinut pitää, koska jatkoskohdan piti olla vielä märkä. Muuten tuli heti rantu seinään.

Pintakäsittely3.jpg

Keittiön- ja yläritsin takaseinä käsiteltiin keskiharmaalla värillä. Tähän riitti yksi, kuiva pensselikäsittely. Harmaalla saunasuojalla peittokyky oli hyvä.

lattia3.jpg

Kaikki levypinnat oltiin kahteen kertaan hiottu jo CrossLamin tehtaalla valmistusvaiheessa. Pystytysvaiheessa lattiat suojattiin kovalevyllä kolhuja ja likaa vastaan. Siitä huolimatta lattiat piti hioa ennen pintakäsittelyä. Tasohiomakone ja vävypoika olivat mahtava yhdistelmä siihen hommaan :).

lattia4.jpg

Yläritsin lattiasta löytyi pystytysvaiheessa tullut monttu, johon piti vaihtaa pala puuta. Tässä työssä pystyi olla mukana myös toinen mummun naperoista :) opettelemassa rakentamisen saloja.

Pintakäsittely5.jpg

Lattiat käsiteltiin ensiksi tumman harmaalla parkettipetsillä.

Pintakäsittely6.jpg

Ja lopuksi pintaan kaksi kerrosta puolihimmeää lakkaa. 

Jopa oli homma. Korkeimmillaan sinät ovat viisi metriä ja tikkaita kun edes takaisin kiipeili, niin tiesi illalla (ja seuraavana aamuna) jotain tehneensä.

Ensi viikolla taas lisää saunaprojektista. Aika on jo niin tiukalla juhannusta silmälläpitäen, että isoja vastoinkäymisiä ei tarvitsisi nyt tulla. 


Kaide ja portaat parvelle

Yläritsillä on ollut suorastaan pelottava työskennellä ilman kaiteita, joten sillekin asialle piti tehdä jotain. Jostain syystä jälleen kerran suunnitteluvaiheessa tuli lapsuus, ja koulun jumppasalin puolapuut mieleen. Sen tyyliset kaiteet ovat tavoitteena.

4x4 tuuman tolpat valmistuivat kansalaisopiston puutyöpiirissä. Siellä oli hyvä pylväsporakoneella pärskäyttää halkaisijaltaan 35 mm:n reiät suoraan. Pyörötangot ovat 33 mm:ä vahvoja ja yli 5 metriä pitkiä. Ne työnneltiin kasausvaiheessa kaikista tolpista läpi. Lopuksi tolpat kiinnitettiin parven lattian reunaan jämäkästi täkkipulteilla. Kaiteesta tulee hieman yli 120 cm:ä korkea.

kaide.jpg

Kaiteen sisäpuolelle tulee vielä lisäksi joko lasit tai pleksit, jotta pienet mökkeilijät eivät pääse kiipeilemään kaiteen yli. Ylin kaidepuu vielä puuttuu, koska ei ole tullut vielä mitään ahaa-elämystä sen ulkonäön suhteen.

kaide1.jpg
IMG_20170711_200507.jpg

Viime kesänä sahattu tuppilankku- ja lautataapelikin alkaa nyt pikkuhiljaa tulla käyttöön. Portaat tehdään 90 mm:ä vahvasta koivulankusta. Toivottavasti lankut ovat kuivuessaan pysyneet suorassa. Läjässä kun ei liiemmin ylimääräistä tavaraa ole. Kaikelle tavaralle on jo sahausvaiheessa suunniteltu käyttötarkoitus.

portaat1.jpg

Lankut käytiin höyläämässä kansalaisopiston puutyöpiirissä. Sitten pinnat kuorittiin ja lankku hiottiin ympäriinsä.

portaat.jpg

Porrasaskelmaläjä odottamassa pintakäsittelyä ja asentamista.

portaat3.jpg

Reisilankut portaisiin tehtiin 3x9 tuuman puutavarasta.

portaat5.jpg

Jytkyt ovat portaat. Ei notku isommankaan ihmisen alla.

portaat4.jpg

Kaiteet portaisiin tehdään sitten joskus, kun ehtii. Sen näpräykseen menee kuitenkin sen verran aikaa, että parempi tehdä kiireellisemmät hommat ensin alta pois.


Sauna juhannukseksi kylpykuntoon, osa 1

Mitä on juhannus ilman auringonlaskua, vettä ja saunaa? Varmaan sitä, mitä viime vuodet ovat olleet- kaupungin lähiössä grillausta melusaasteessa; mopopoikien revittelyä, paloautojen sireenien ulvontaa ja naapureiden kovaäänistä keskustelua kuunnellessa.

Mökki on vielä aivan vaiheessa, mutta mieleeni on iskostunut ajatus (kuulemma pakkomielle :)) juhannuksesta luonnon- sekä tässä tapauksessa myös rakennustyömaan keskellä. Sauna on ehdottomasti siis saatava kylpykuntoon ja minkä olen päähäni saanut, sitä ei taida kääntää itse lempokaan.

Aikaa ei ole oikein hukattavaksi, joten taas runkotalkoot pystyyn. Talkoilla valettiin kiukaan alle valuharkoilla "kakku", joka toimii lujana sekä paloturvallisena alustana puukiukaalle.

sauna8.jpg

Lattian runko tehtiin kuuden tuuman lankuilla. Koolaukset ovat 40 cm:n välein. Ei pitäisi lattian hevillä notkua. 

sauna9.jpg

Kattorungot tulivat viiden tuuman lankuista, jotka laitettiin 60 cm:n välein.

sauna10.jpg

Lattia pukuhuoneeseen ja saunaan tehtiin 28 mm:n paksuisesta lattialaudasta. 

sauna11.jpg

Kattoon perinteinen alumiinipaperi ja yläpohjaan 10 cm:n ekovilla. Myöhemmin kattoon vielä puhalletaan lisää eristettä noin 30 cm:ä. Ruoteet kattopaneelia varten ovat kahden tuuman lankkua.

sauna12.jpg

Saunan seinät pintakäsiteltiin kelon harmaalla saunasuojalla. Pukuhuoneesta tehtiin valkoinen. Tästäpä on hyvä jatkaa töitä tavoittetta kohti. Mökkiäkin pitäisi viedä vielä hiukan eteenpäin, jotta sähkö- ja putkimiehet pääsisivät taas hommiin.

Nyt sitä ollaan siinä vaiheessa, mihin en etukäteen ajatellut projektissa joutuvani-päivämäärä tietyn vaiheen valmiiksi saattamiseksi on asetettu. Joka hommassa kun menee oma aikansa ja usein huomattavasti kauemmin, kuin etukäteen on ajatellut. Toivottavasti rakentaminen ei mene  jatkossa stressin ja kiireen puolelle. Ja kaikki tämä vielä omasta päähänpistosta :).

 


Mökin ainoat väliseinät

Ainoat väliseinät, mitä mökkiin tehdään on wc:tä varten. Suunnitelmissa oli tulla toimeen lämmityksen suhteen pelkän Ruusunpunaisen pönttöuunin ja ilmalämpöpumpun varassa. Wc-tilaan on kuitenkin järkevää asentaa pieni sähköpatteri, jotta talvella wc:n ovi ei tarvitse olla koko ajan huoneelle auki.  

seinä.jpg

Seinärungot tehtiin kahdesta eri materiaalista-toinen seinä väliseinätolpilla ja toinen neljän tuuman lankusta. Seinät rakennettiin lattialla valmiiksi elementiksi ja nostettiin pystyyn. Suoruus varmistettiin vatupassilla ja mitalla. Lopuksi elementit kiinnitettiin pitkillä ruuveilla lattiaan, seinään ja kattoon.

seinä1.jpg

Rungot olivat nopea valmistaa ja aikaa ei mennyt kuin yksi ilta.

seinä2.jpg

Wc:n etuseinä tehtiin lankusta, jotta sisäpuolelle saadaan upotettua seinän sisään sähkökeskus. Runkovaiheessa sähköliike M&T:n sähkömies kävi vetämässä muutaman sähköjohdon.

Vessan kattoa myös laskettiin viisi senttiä sähkövetoja varten. Kokonaan CLT:stä valmistetuissa seinissä sähköjohdot aiheuttavat hieman haasteita. Johdot pitäisi porata tai roilottaa seinän sisään. Joissain seinissä meilläkin on poraukset valmiina ja loput johdot sitten juoksutetaan lattia- ja kattolistojen alla. 

vessan seinä.jpg

Seinärungot ja katto paneloitiin 190 mm:n hirsipaneelilla sähkömiehen käynnin jälkeen. Paneelit käsiteltiin valkealla Hirsivahalla kahteen kertaan.

Vielä nätti pieni ovi, sekä listat paikoilleen, niin wc saa jäädä odottelemaan sähkö- ja putkimiestä.


Saunan katto

Saunan pystytyspäivän jälkeen tuli säiden puolesta hyvä viikonloppu tehdä katto aluskatteelle saakka. Tästä urakasta selvittiin kahdessa päivässä ja mukaan töihin tarvittiin yksi ammattitaitoinen talkoolainen.

saunankatto.jpg

Kattoon asennettiin runkotarpeiksi viiden tuuman lankut. 

saunankatto1.jpg

Lankkujen päälle laitettiin aluskate ja tuuletusrimat sekä kattoruoteet kattopellin asennusta varten.

saunankatto2.jpg

Räystäiden alle räystäsaluslaudat ja katon reunaan otsalaudat...Ja katto on valmiina maalaukseen ja pellitykseen.

saunankatto3.jpg

Viimeiset aluslaudat paikoilleen.

virtanen.jpg

Ulkona oli muutama pakkasaste ja keli mitä mainioin räystäiden maalaukseen Virtasen neljän öljyn maalilla.

Vähän ennen, kun maalausurakka oli valmis, itse Virtanen tipahti telineeltä kirosanojen saattelemana, ja levisi pitkin tannerta. Maalaus loppui tältä päivältä maaliroiskeiden keräämiseen lumilapiolla takaisin pönttöön.

saunankatto4.jpg

Mökin kattohan pellitettiin ammattilaisen voimin ja olin itse mukana "aputyttönä" koko savotan ajan. Classic-pelti oli loppujen lopuksi niin helppoa asentaa, että saunan osuus tehtiin omin voimin- keikuin itse katolla ja "apupoika-Arska" nosteli pellit sinne.

Vaikka ruoteet eivät olleet liukkaat, niin niiden päällä tasapainoilu rasitti lihaksia melkoisesti. Kyllä oli jalat hyytelöä päivän päätteeksi.

saunankatto7.jpg

Valmista pintaa kelpaa katsella. 


Ruusunpunainen pönttöuuni

Työt olivat aikataulutettu siten, että ilmalämpöpumpun asentamisesta oli kulunut kaksi päivää, kun Ruusunpunaisen pönttöuunin muuraajat saapuivat. Mökin seinätkin olivat jo ehtineet lämmetä sen verran, että murausta varten tarvittava 15 asteen sisälämpötila oli jo saavutettu.

pönttöuuni.jpg

Ylivieskassa vähän aikaa asuneena ei uunin tekijät olleet vielä ehtineet tulla tutuksi, joten netistä etsimään. Laitoin tarjouspyyntöjä viidelle eri toimijalle nimenomaan Ruusunpunaisesta :) pönttöuunista sekä teräspiipusta ja hintahaarukka oli valtava. 

Heti samalla viikolla tarjousten saapumisesta Tulisijamestareilta soitettiin ja aikamme keskusteltuamme sovittiin jo alustavasti asennusajankohtaa. Heidän tarjous oli asettamassani hintahaarukassa, joten kaupat lyötiin lukkoon.

 

pönttöuuni1.jpg

Asennuspäivän aamun sarastaessa tulin päästämään muuraajat sisälle ja kauan ei kahdelta mieheltä tavaroiden sisälle kantamiseen mennyt. Katsottiin uunin paikka ja työt alkoivat heti.

Sokkelin yhteyteen oli valettu "kakku" uunia varten, ettei myöhemmin kävisi niinkuin Päätalon Herkon uunille :). Valuun laitettiin sisälle korvausilmaputki ja uunin sisälle tuli säädettävä korvausilmaventtiili.

 

pönttöuuni2.jpg

Vauhdilla alkoi uunin sisäosa täyttyä tiilestä ja laastista. Ilmeisesti muutama uuni on aikaisemmin tullut tehtyä :).

pönttöuuni3.jpg

Uunin tekemiseen piippuineen meni aikaa hieman yli päivä. Nyt on mummulla Ruusunpunainen pönttöuuni :). Jess! Jess! Jess! Kiva piristys suunniteltuihin muuten niin neutraaleihin sisäväreihin.

pönttöuuni4.jpg

Pitkään uunia piti kuivatella ja alkuun pienellä tulella poltella. Uuni sai kuivua kaksi viikkoa pellit ja suuluukku auki. Varsinainen kosteuden haihdutus aloitettiin polttamalla muutamana päivänä arinan päällä lämpökynttilöitä. Puun polttaminen alkoi puolella kourallisella tikkuja ja seuraavana päivänä kourallinen jne., kunnes lopulta saatiin kunnon tulet aikaiseksi.

Valinta uunin suhteen onnistui ja pönttöuuni osottautui hyväksi lämmönlähteeksi. Uuni alkaa luovuttamaan lämpöä aika pian sytyttämisen jälkeen, ja seuraavana päivänäkin uunin kylki on vielä lämmin.

Takavuosina halveksittu, liian arkinen "köyhän miehen kaakeliuuni" tekee taas tuloaan markkinoille. Itse pidän kovasti nostalgisesta pönttöuunista, ja tulisijaa valitessa muita vaihtoehtoja ei edes ollut. Siitä tulee niin mummola, lapsuus ja hiihtolomat Nivalassa mieleen.