Kattopeltien asennus

Katemateriaaliksi valikoitui Classic-profiilin lukkosaumakate Voltin peltikeskukselta Palvelu Makasiinin kautta. Samassa toimituksessa tuli myös saunan katon pellit.

Hintahaarukka eri materiaaleilla on valtava ja eri vaihtoehtoja on paljon. Classic-pellillä on Ruukin Pural-pinnoitteen vuoksi 20-vuoden pinnoitetakuu ja puhkiruostumistakuukin 50-vuotta. Kun rakentaa "sadanvuodenmökin" :), niin tällä pellillä ei tarvitse tulevaisuudessa aivan heti olla vaihtamassa kattoa.

Kattopellin asennus ajoittui juuri kiireiseen aikaan töissä ja muutenkin "riekkuminen" seitsämän metrin korkeudella liukkaalla pellillä hirvitti, joten järkevintä tässä tapauksessa on teettää työ ammattilaisella. Näin pienen katon peltien asennukseen ammatti-ihmisellä menee ainoastaan päivä. Itse saisi "värkkäillä" samaa hommaa useamman päivän.

Pelti.jpg

Hankalinta oikeastaan on ollut koko projektissa se, kun ei tunne eikä tiedä juuri ketään vieraalla paikkakunnalla. Kyllä olisi helppoa rakentaa Kajaanissa.

Kyselin taas työntekijää monesta paikasta ja Palvelu Makasiini suositteli omaa yhteistyökumppaniaan Puustas Oy:n Sakari Latvakoskea, joka osoittautui onnistuneeksi valinnaksi. Sakari oli tarkan työn tekijä ja siitä milli-Minna tykkää :).

Pelti1.jpg

Olin itse asennuksen ajan Sakarille lautatyttönä ja tein telineeltä käsin mitä pystyi. Peltinippu oli nostettu mökin asennuksen yhteydessä jo katolle valmiiksi. Katto näytti valmistuvan etuajassa, kunnes huomattiin, että olin antanut väärät reunapellit mökin katolle ja kyseiset pellit loppuivat kesken. Ne olikin tarkoitettu saunan pulpettikaton reunaan. Että semmoista tällä kertaa.

Rahallisesti moka ei ollut iso ja puuttuvat reunapellit oltaisiin saatu seuraavalle päivälle, mutta Sakari ei omilta töiltään ehtinyt muutamaan päivään. Säätiedotus lupasi taas lunta...

Pelti2.jpg

...ja sitähän taas tuli.

Pelti3.jpg

Parin päivän päästä illan hämärässä saatiin loput pellit paikoilleen. Ei pelottanut lähellekään niin paljon pimeällä, keinovalossa keikkua telineellä kuin valoisaan aikaan.

Saunan katon pellit voisi varmaankin itse laittaa paikalleen, kun aika helpolta Classicin asennus vaikutti. Katto on myös huomattavasti matalammalla.


Ikkunoiden nosto

Ikkuna- ja ovitoimittajaksi valittiin tarjouskilpailun perusteella Piklas Oy Pyhännältä. Tarjous oli edullisin, ja valintaa helpotti myös se, että kaksi kaveria on Piklaksen tehtaalla töissä. Oli helppoa asioida. Ikkunat ovat kolmelasisia puu-alumiini-ikkunoita, ja niitä tulee mökkiin 11 kappaletta ja saunarakennukseen 3.

Alun alkaen tarkoituksena oli aivan hartiavoimin asentaa kaikki ikkunat. Mökin etuseinä koostuu kolmesta korkeasta ja kapeasta elementistä, joissa ikkuna-aukot olivat vielä osittain kiinni pystytyksen nostovaiheen elementtien repeämisen estämiseksi. Isot "ikkuna-aukot" painavat noin 300 kiloa kappale ja pienetkin 150 kiloa. Lisäksi ne ovat kohtuullisen korkealla. Ei taida meidän hartiavoimat taaskaan riittää. 

Ikkuna2.jpg

Rakennusmateriaalin hankinnassa K-Rauta Rautapohjassa kuultiin, että Nosto ja Kuljetus Sami Visurilla ikkunoiden nosto onnistuisi hyvin. Niinpä Samille soittelemaan ja saatiin sovituksi yhteistä aikaa työn suorittamiseen. Ensimmäiseksi pudotettiin ikkuna-aukot pois paikoiltaan liinojen ja moottorisahan avulla.

Ikkuna3.jpg

Imukuppinostin kiinni ikkunaan ja ikkuna paikalleen.

Ikkuna.jpg

Pakko kyllä sanoa, että erona autonosturilla ja nosturiautolla on se, että nosturiautolla saat myös nosturin lisäksi miehen töihin. Sami osallistui samalla lailla kuin mekin kaikkeen työhön; kiipesi, ruuvaili, kiinnitti liinoja ja niin edelleen. Todella ammattitaitoista työskentelyä.

Ikkuna1.jpg

Ikkunat tuettiin laudoilla aukkoihin, jotta ne eivät pääse putoamaan ennen lopullista asennusta.

Video ikkunoiden paikoilleen nostamisesta. Kätevää ja nopeaa.

Ikkuna4.jpg

No niin, ikkunat ovat hollillaan asennusta varten. Ruuvit kiinni ja rakoihin uretaania :). Ei tule enää lumi sisään. 


Raution mökkiprojekti CrossLamin näkökulmasta

Mökin rakentaja Minna otti yhteyttä tehtaallemme keväällä 2017 aikomuksenaan rakentaa Kalajoen Rautioon kesäasunto. Projektin alkaessa Minnalla oli käsin ruutupaperille tehdyt luonnokset mukanaan, joiden pohjalta projektia alettiin viemään eteenpäin.

Koska mitoitukset ja mökin ulkoasu alkoivat olla selvät, tehdas pystyi määrittämään kohteeseen alustavan CLT-osien kustannusarvion. Kun alustavan tarjouskierroksen jälkeen Minna vahvisti rakennuksen materiaaliksi CLT:n, projekti pääsi yhteisesti toden teolla vauhtiin.

blogi.jpg

Suunnittelun merkitys CLT-tuotannossa on avainasemassa onnistumisen kannalta. Arkkitehtikuvien pohjalta pystyttiin kohteessa etenemään suoraan rakennesuunnitteluun. Pohdimme yhteisesti rakentajan ja suunnittelijan kanssa toimivia ratkaisuita sekä mökin, että saunan rakenteisiin, liitosdetaljiikkaan, ja kävimme läpi CLT-tuotannon asettamia vaatimuksia ja rajoituksia suunnittelulle.

blogi4.png

Mökin suunnittelussa lähtökohtana oli, että puun käyttö halutaan maksimoida, ja toisaalta hyödyntää CLT-rakenteiden hyödyt täysin. Mökin toteutustavaksi Minna halusi massiivipuisen rakenteen ilman lisäeristeitä, ja kokeellisessa mielessä CLT-seinäpinnat haluttiin jättää ilman erillistä ulkoverhousta.

Kohteeseen suunniteltiin myös CLT-laatalla toteutettava tuulettuva alapohja, sekä CLT-rakenteinen välipohja, joiden myötä kohteen voitiin jo suunnittelupöydällä todeta olevan todellinen massiivipuurakenne – noin 55 neliömetrin mökissä puuta tulisi kulumaan yli 60 kuutiota!

blogi3.jpg

Seinärakenteeksi valikoitui CrossLamin 200 mm vahva elementti, ja lamellisaumat suunniteltiin pystysuuntaisiksi. Myös välipohjana käytettiin 200 mm vahvaa levyä. Alapohja ja saunarakenteet suunniteltiin hieman ohuemmalla, 160 mm paksulla levyllä.

blogi2.jpg

Koska kohteessa sekä ulko-, että sisäpinta tulevat jäämään näkyviksi, kohteen levyt vaativat tehdashionnan pintakäsittelyn onnistumiseksi. Tässä kohteessa myös lattiat jätettiin CLT pintaisiksi, koska esimerkiksi lattialämmitystä kesäasuntoon ei tule. Varsin mielenkiintoinen yksityiskohta – vastaavia ratkaisuita Suomessa ei ole toteutettu kuin muutamia!

CLT-pinnan jättäminen ulkoseinillä verhoilemattomaksi, kuten myös massiivi-CLT ovat rakenneratkaisuina vielä harvinaisia. Tänä päivänä suurin osa CLT-kohteista toteutetaan eristäen ja verhoilemalla kantava CLT-runko ulkopuolelta, mutta kiinnostus modernia hirsiseinää, massiivi-CLT:tä kohtaan kasvaa jatkuvasti. Tähän vaikuttaa varmasti vahva hirsirakentamisen perinne kotimaassamme.

blogi1.jpg

CLT:n käyttöön rakennuksen ulkoseinänä liittyy kuitenkin tiettyjä haasteita ja rakenneratkaisut ovat vielä osin tuntemattomia. Suurimpina haasteina massiivirakenteissa koetaan yleisesti pinnan visuaaliset muutokset ja massiivirakenteen rakennusfysikaalinen käyttäytyminen. CrossLam Kuhmo tekee aktiivisesti tutkimustyötä testatakseen massiivirakenteiden rakenteellista toimintaa ja CLT-pintojen säänkestoa.

Tässä projektissa asiakas halusi osallistua hankkeeseen omatoimirakentajana suunnittelusta rungon pystytykseen. Ota yhteyttä tehtaamme edustajaan, niin etsitään yhdessä sinulle sopivin CLT-rakentamisen kokonaisuus!

Ville Manninen, kehityspäällikkö, +358 44 3141433


Runkotoimittajan valinta

Runkotoimittajan valinta

Mökin runkotoimittajaksi valittiin tarjouskierroksen jälkeen Oy CrossLam Ltd Kuhmosta. Luotan vahvasti Kainuulaiseen osaamiseen ja tuotteiden laatuun. Alusta saakka asiakaspalvelu on ollut erinomaista ja kaikkiin haaveisiin sekä myös ongelmiin on löytynyt ratkaisu.

Julkaisussa kehityspäällikkö Ville Mannisen esittely Crosslamista sekä Clt-levystä.


Haketus

Haketus

Koko mökkiprojektihan alkoi lävitsepääsemättömän "lepikon" raivaamisella. Monikaan ei tässä vaiheessa vielä osannut kuvitella alueen potentiaalia ja ilmeisesti sen vuoksi kukaan ei siitä ole aiemmin ostotarjousta tehnyt. Alue oli ollut koskemattomana lähes viisikymmentä vuotta ja kasvusto oli siellä tietysti sen mukaista.


Sokkeli

Sokkeli

Sokkeli tehtiin modernin rakennuskulttuurin mukaisesti valuharkoilla ja ne olivat minulle aivan uusi kokemus. Harkot olivat kooltaan 600x200 mm:ä ja painoivat yli 17 kiloa kappale. Rakentaminen näillä mittatarkoilla harkoilla oli nopeaa ja vaivatonta. Harkot ladottiin päällekäin, raudoitettiin ja lopuksi kaikki onkalot täytettiin betonilla.