Sauna Juhannukseksi kylpykuntoon osa 2- Tavoite saavutettu!!

Niin se vaan tuli sauna kylpykuntoon juhannukseksi, vaikka usko siihen meinasi loppua varsinkin tällä viikolla monta kertaa. Iltoja täytyi jatkaa työmaalla pari tuntia normaalista ja unet meinasi käydä vähiin.

Olisi ollut huomattavasti nopeampaa rakentaa ostetuilla vermeillä, mutta kun kaikki täytyy vielä tehdä itse. Vastaan ei tule taatusti toista samanlaista hikimajaa.

Enpä taida aivan heti asettaa tietyn vaiheen valmistumisesta päivämäärätavoitteita, ainakaan näin julkisesti :).

Monta vaihetta ehdittiin tehdä:

sauna15.jpg

Saunan kattolaudat valkattiin taapelista, sahattiin ja kuorittiin. Laudoista isoimmat "karvat" pois kevyellä hionnalla ja pintaan kirkas saunavaha. Tulevan terassin päälle vielä aseteltiin laudat asennusjärjestykseen.

sauna16.jpg

Laudat asenettiin kattoon ja samalla ledivalot paikoilleen.

sauna17.jpg

Laudetarpeet höylättiin.

sauna18.jpg

Pinnat kuorittiin...

sauna19.jpg

...ja kevyen hionnan jälkeen käsiteltiin kirkkaalla saunavahalla. Lankut kiinnitettiin seinään.

sauna22.jpg

Lattian vedenpoistokouru teetätettiin Pohjanmaan Metallissa.

LVI ja Rakennus J. Kuneliuksen putkimiehet kävivät tekemässä viemäröinnit ja vesijohdot valmiiksi. Saunasta johdetaan harmaat vedet umpikaivoon, koska mökki sijaitsee pohjavesialueella. 

sauna23.jpg

Kiukaan taakse asennettiin lujalevyt, jotka laatoitettiin kivilaatalla.

sauna25.jpg

Saunan ikkunat saivat tuppilaudasta tehdyt listat.

sauna30.jpg

Kiuas poltettiin kuumaksi pihalla ja kylläpä se kärysikin. Toivottavasti juhannuksena se ei enää käryä, ettei vaan ole aamulla pää kipeänä kylpemisen jälkeen :).

sauna31.jpg

Harvian valmispiippu ja vesisäiliö paikalleen...

sauna32.jpg

...ja piipun testaus. Kiukaaseen mahtui 200 kiloa kiviä. Luulisi tulevan leppoiset löylyt.

Kiukaan alla oleva kivilaatta sahautettiin Ylivieskan Kivihiomolla.

sauna33.jpg

Ledit toimivat jo katossa. Sähköliike M&T:n sähkärit kävivät asentamassa muutkin sähköt toimintaan saunassa ja mökissä sisällä.

sauna36.jpg

Ovi paikoilleen ja vesipiste saunaan.

sauna37.jpg

Siinäpä melkein valmista kiukaan ympäristöä. Ilmastointiräppänä ja kaide kiukaan ympärille vielä puuttuu.

sauna44.jpg

Pukuhuone ei ehtinyt valmistua, mutta naulakko on kuitenkin seinällä.

sauna40.jpg

Lauteet hieman vaiheessa ja kaiteet vielä taapelissa...

sauna41.jpg

...mutta tänään kylvetään ja uidaan ja nautitaan ja rentoudutaan!!! Oikein Hauskaa Juhannusta kaikille!!!


Pintakäsittelyjä

Mieletön hiontaurakka edessä ennen pintakäsittelyjä. Vaikka elementit on valmistettu vuoden vaihteessa, aurinko on jo ehtinyt tehdä tehtävänsä tummentamalla puuta. Onpa seiniin jo toki muutenkin tullut leimoja tikkaista ynnä muista vermeistä ja pystytysvaiheessa taivaalta satoi kaikennäköistä töhkää. 

Kaikki seinät hiottiin tasohiomakoneella kevyesti läpi ja pölyä riitti aivan kotitarpeiksi. 

Pintakäsittely1.jpg

Seinät käsiteltiin pääsääntöisesti valkealla saunasuojalla. Se oli aika mielenkiintoista ainetta laajoille kuusipinnoille- tarttui aivan minne itse halusi. Suurinpiirtein tasaseen jälkeen vaadittiin kolme käsittelykertaa.

Ensimmäisellä kokeilemallani pöntöllä ensimmäisen käsittelykerran jälkeen väri ei vaihtunut juuri ollenkaan ja lopputulokseksi halusin tasaisen, valkean pinnan. Seuraaviin pönttöihin lisättiin sekoitusvaiheessa tuplapasta ja peittokyky muuttui aivan radikaalisti. Tämä ongelma oli siis valkealla saunasuojalla.

Kokeilin myös erilaisia pensseleitä sutimiseen, mutta hyvää laajoille pinnoille ei löytynyt.

Parhaaksi työmenetelmäksi osottautui varren päässä oleva leveä, puolipitkäkarvainen tela, jolla sai pintakäsittelyaineen levitettyä tasaisesti seinäpinnalle ja kohtalaisen isolle alalle kerralla. Sen jälkeen vielä viimeistelytasoitus leveällä pensselillä ja jälki alkoi olla jo aivan hyvää. Todella hyvä menetelmä, jos maalareita on kaksi.

Pitkiä tupakkataukoja ei voinut pitää, koska jatkoskohdan piti olla vielä märkä. Muuten tuli heti rantu seinään.

Pintakäsittely3.jpg

Keittiön- ja yläritsin takaseinä käsiteltiin keskiharmaalla värillä. Tähän riitti yksi, kuiva pensselikäsittely. Harmaalla saunasuojalla peittokyky oli hyvä.

lattia3.jpg

Kaikki levypinnat oltiin kahteen kertaan hiottu jo CrossLamin tehtaalla valmistusvaiheessa. Pystytysvaiheessa lattiat suojattiin kovalevyllä kolhuja ja likaa vastaan. Siitä huolimatta lattiat piti hioa ennen pintakäsittelyä. Tasohiomakone ja vävypoika olivat mahtava yhdistelmä siihen hommaan :).

lattia4.jpg

Yläritsin lattiasta löytyi pystytysvaiheessa tullut monttu, johon piti vaihtaa pala puuta. Tässä työssä pystyi olla mukana myös toinen mummun naperoista :) opettelemassa rakentamisen saloja.

Pintakäsittely5.jpg

Lattiat käsiteltiin ensiksi tumman harmaalla parkettipetsillä.

Pintakäsittely6.jpg

Ja lopuksi pintaan kaksi kerrosta puolihimmeää lakkaa. 

Jopa oli homma. Korkeimmillaan sinät ovat viisi metriä ja tikkaita kun edes takaisin kiipeili, niin tiesi illalla (ja seuraavana aamuna) jotain tehneensä.

Ensi viikolla taas lisää saunaprojektista. Aika on jo niin tiukalla juhannusta silmälläpitäen, että isoja vastoinkäymisiä ei tarvitsisi nyt tulla. 


Kaide ja portaat parvelle

Yläritsillä on ollut suorastaan pelottava työskennellä ilman kaiteita, joten sillekin asialle piti tehdä jotain. Jostain syystä jälleen kerran suunnitteluvaiheessa tuli lapsuus, ja koulun jumppasalin puolapuut mieleen. Sen tyyliset kaiteet ovat tavoitteena.

4x4 tuuman tolpat valmistuivat kansalaisopiston puutyöpiirissä. Siellä oli hyvä pylväsporakoneella pärskäyttää halkaisijaltaan 35 mm:n reiät suoraan. Pyörötangot ovat 33 mm:ä vahvoja ja yli 5 metriä pitkiä. Ne työnneltiin kasausvaiheessa kaikista tolpista läpi. Lopuksi tolpat kiinnitettiin parven lattian reunaan jämäkästi täkkipulteilla. Kaiteesta tulee hieman yli 120 cm:ä korkea.

kaide.jpg

Kaiteen sisäpuolelle tulee vielä lisäksi joko lasit tai pleksit, jotta pienet mökkeilijät eivät pääse kiipeilemään kaiteen yli. Ylin kaidepuu vielä puuttuu, koska ei ole tullut vielä mitään ahaa-elämystä sen ulkonäön suhteen.

kaide1.jpg
IMG_20170711_200507.jpg

Viime kesänä sahattu tuppilankku- ja lautataapelikin alkaa nyt pikkuhiljaa tulla käyttöön. Portaat tehdään 90 mm:ä vahvasta koivulankusta. Toivottavasti lankut ovat kuivuessaan pysyneet suorassa. Läjässä kun ei liiemmin ylimääräistä tavaraa ole. Kaikelle tavaralle on jo sahausvaiheessa suunniteltu käyttötarkoitus.

portaat1.jpg

Lankut käytiin höyläämässä kansalaisopiston puutyöpiirissä. Sitten pinnat kuorittiin ja lankku hiottiin ympäriinsä.

portaat.jpg

Porrasaskelmaläjä odottamassa pintakäsittelyä ja asentamista.

portaat3.jpg

Reisilankut portaisiin tehtiin 3x9 tuuman puutavarasta.

portaat5.jpg

Jytkyt ovat portaat. Ei notku isommankaan ihmisen alla.

portaat4.jpg

Kaiteet portaisiin tehdään sitten joskus, kun ehtii. Sen näpräykseen menee kuitenkin sen verran aikaa, että parempi tehdä kiireellisemmät hommat ensin alta pois.


Sauna juhannukseksi kylpykuntoon, osa 1

Mitä on juhannus ilman auringonlaskua, vettä ja saunaa? Varmaan sitä, mitä viime vuodet ovat olleet- kaupungin lähiössä grillausta melusaasteessa; mopopoikien revittelyä, paloautojen sireenien ulvontaa ja naapureiden kovaäänistä keskustelua kuunnellessa.

Mökki on vielä aivan vaiheessa, mutta mieleeni on iskostunut ajatus (kuulemma pakkomielle :)) juhannuksesta luonnon- sekä tässä tapauksessa myös rakennustyömaan keskellä. Sauna on ehdottomasti siis saatava kylpykuntoon ja minkä olen päähäni saanut, sitä ei taida kääntää itse lempokaan.

Aikaa ei ole oikein hukattavaksi, joten taas runkotalkoot pystyyn. Talkoilla valettiin kiukaan alle valuharkoilla "kakku", joka toimii lujana sekä paloturvallisena alustana puukiukaalle.

sauna8.jpg

Lattian runko tehtiin kuuden tuuman lankuilla. Koolaukset ovat 40 cm:n välein. Ei pitäisi lattian hevillä notkua. 

sauna9.jpg

Kattorungot tulivat viiden tuuman lankuista, jotka laitettiin 60 cm:n välein.

sauna10.jpg

Lattia pukuhuoneeseen ja saunaan tehtiin 28 mm:n paksuisesta lattialaudasta. 

sauna11.jpg

Kattoon perinteinen alumiinipaperi ja yläpohjaan 10 cm:n ekovilla. Myöhemmin kattoon vielä puhalletaan lisää eristettä noin 30 cm:ä. Ruoteet kattopaneelia varten ovat kahden tuuman lankkua.

sauna12.jpg

Saunan seinät pintakäsiteltiin kelon harmaalla saunasuojalla. Pukuhuoneesta tehtiin valkoinen. Tästäpä on hyvä jatkaa töitä tavoittetta kohti. Mökkiäkin pitäisi viedä vielä hiukan eteenpäin, jotta sähkö- ja putkimiehet pääsisivät taas hommiin.

Nyt sitä ollaan siinä vaiheessa, mihin en etukäteen ajatellut projektissa joutuvani-päivämäärä tietyn vaiheen valmiiksi saattamiseksi on asetettu. Joka hommassa kun menee oma aikansa ja usein huomattavasti kauemmin, kuin etukäteen on ajatellut. Toivottavasti rakentaminen ei mene  jatkossa stressin ja kiireen puolelle. Ja kaikki tämä vielä omasta päähänpistosta :).

 


Mökin ainoat väliseinät

Ainoat väliseinät, mitä mökkiin tehdään on wc:tä varten. Suunnitelmissa oli tulla toimeen lämmityksen suhteen pelkän Ruusunpunaisen pönttöuunin ja ilmalämpöpumpun varassa. Wc-tilaan on kuitenkin järkevää asentaa pieni sähköpatteri, jotta talvella wc:n ovi ei tarvitse olla koko ajan huoneelle auki.  

seinä.jpg

Seinärungot tehtiin kahdesta eri materiaalista-toinen seinä väliseinätolpilla ja toinen neljän tuuman lankusta. Seinät rakennettiin lattialla valmiiksi elementiksi ja nostettiin pystyyn. Suoruus varmistettiin vatupassilla ja mitalla. Lopuksi elementit kiinnitettiin pitkillä ruuveilla lattiaan, seinään ja kattoon.

seinä1.jpg

Rungot olivat nopea valmistaa ja aikaa ei mennyt kuin yksi ilta.

seinä2.jpg

Wc:n etuseinä tehtiin lankusta, jotta sisäpuolelle saadaan upotettua seinän sisään sähkökeskus. Runkovaiheessa sähköliike M&T:n sähkömies kävi vetämässä muutaman sähköjohdon.

Vessan kattoa myös laskettiin viisi senttiä sähkövetoja varten. Kokonaan CLT:stä valmistetuissa seinissä sähköjohdot aiheuttavat hieman haasteita. Johdot pitäisi porata tai roilottaa seinän sisään. Joissain seinissä meilläkin on poraukset valmiina ja loput johdot sitten juoksutetaan lattia- ja kattolistojen alla. 

vessan seinä.jpg

Seinärungot ja katto paneloitiin 190 mm:n hirsipaneelilla sähkömiehen käynnin jälkeen. Paneelit käsiteltiin valkealla Hirsivahalla kahteen kertaan.

Vielä nätti pieni ovi, sekä listat paikoilleen, niin wc saa jäädä odottelemaan sähkö- ja putkimiestä.


Saunan katto

Saunan pystytyspäivän jälkeen tuli säiden puolesta hyvä viikonloppu tehdä katto aluskatteelle saakka. Tästä urakasta selvittiin kahdessa päivässä ja mukaan töihin tarvittiin yksi ammattitaitoinen talkoolainen.

saunankatto.jpg

Kattoon asennettiin runkotarpeiksi viiden tuuman lankut. 

saunankatto1.jpg

Lankkujen päälle laitettiin aluskate ja tuuletusrimat sekä kattoruoteet kattopellin asennusta varten.

saunankatto2.jpg

Räystäiden alle räystäsaluslaudat ja katon reunaan otsalaudat...Ja katto on valmiina maalaukseen ja pellitykseen.

saunankatto3.jpg

Viimeiset aluslaudat paikoilleen.

virtanen.jpg

Ulkona oli muutama pakkasaste ja keli mitä mainioin räystäiden maalaukseen Virtasen neljän öljyn maalilla.

Vähän ennen, kun maalausurakka oli valmis, itse Virtanen tipahti telineeltä kirosanojen saattelemana, ja levisi pitkin tannerta. Maalaus loppui tältä päivältä maaliroiskeiden keräämiseen lumilapiolla takaisin pönttöön.

saunankatto4.jpg

Mökin kattohan pellitettiin ammattilaisen voimin ja olin itse mukana "aputyttönä" koko savotan ajan. Classic-pelti oli loppujen lopuksi niin helppoa asentaa, että saunan osuus tehtiin omin voimin- keikuin itse katolla ja "apupoika-Arska" nosteli pellit sinne.

Vaikka ruoteet eivät olleet liukkaat, niin niiden päällä tasapainoilu rasitti lihaksia melkoisesti. Kyllä oli jalat hyytelöä päivän päätteeksi.

saunankatto7.jpg

Valmista pintaa kelpaa katsella. 


Ruusunpunainen pönttöuuni

Työt olivat aikataulutettu siten, että ilmalämpöpumpun asentamisesta oli kulunut kaksi päivää, kun Ruusunpunaisen pönttöuunin muuraajat saapuivat. Mökin seinätkin olivat jo ehtineet lämmetä sen verran, että murausta varten tarvittava 15 asteen sisälämpötila oli jo saavutettu.

pönttöuuni.jpg

Ylivieskassa vähän aikaa asuneena ei uunin tekijät olleet vielä ehtineet tulla tutuksi, joten netistä etsimään. Laitoin tarjouspyyntöjä viidelle eri toimijalle nimenomaan Ruusunpunaisesta :) pönttöuunista sekä teräspiipusta ja hintahaarukka oli valtava. 

Heti samalla viikolla tarjousten saapumisesta Tulisijamestareilta soitettiin ja aikamme keskusteltuamme sovittiin jo alustavasti asennusajankohtaa. Heidän tarjous oli asettamassani hintahaarukassa, joten kaupat lyötiin lukkoon.

 

pönttöuuni1.jpg

Asennuspäivän aamun sarastaessa tulin päästämään muuraajat sisälle ja kauan ei kahdelta mieheltä tavaroiden sisälle kantamiseen mennyt. Katsottiin uunin paikka ja työt alkoivat heti.

Sokkelin yhteyteen oli valettu "kakku" uunia varten, ettei myöhemmin kävisi niinkuin Päätalon Herkon uunille :). Valuun laitettiin sisälle korvausilmaputki ja uunin sisälle tuli säädettävä korvausilmaventtiili.

 

pönttöuuni2.jpg

Vauhdilla alkoi uunin sisäosa täyttyä tiilestä ja laastista. Ilmeisesti muutama uuni on aikaisemmin tullut tehtyä :).

pönttöuuni3.jpg

Uunin tekemiseen piippuineen meni aikaa hieman yli päivä. Nyt on mummulla Ruusunpunainen pönttöuuni :). Jess! Jess! Jess! Kiva piristys suunniteltuihin muuten niin neutraaleihin sisäväreihin.

pönttöuuni4.jpg

Pitkään uunia piti kuivatella ja alkuun pienellä tulella poltella. Uuni sai kuivua kaksi viikkoa pellit ja suuluukku auki. Varsinainen kosteuden haihdutus aloitettiin polttamalla muutamana päivänä arinan päällä lämpökynttilöitä. Puun polttaminen alkoi puolella kourallisella tikkuja ja seuraavana päivänä kourallinen jne., kunnes lopulta saatiin kunnon tulet aikaiseksi.

Valinta uunin suhteen onnistui ja pönttöuuni osottautui hyväksi lämmönlähteeksi. Uuni alkaa luovuttamaan lämpöä aika pian sytyttämisen jälkeen, ja seuraavana päivänäkin uunin kylki on vielä lämmin.

Takavuosina halveksittu, liian arkinen "köyhän miehen kaakeliuuni" tekee taas tuloaan markkinoille. Itse pidän kovasti nostalgisesta pönttöuunista, ja tulisijaa valitessa muita vaihtoehtoja ei edes ollut. Siitä tulee niin mummola, lapsuus ja hiihtolomat Nivalassa mieleen.


Ilmalämpöpumppu lämpöä tuomaan

Niin koitti jälleen kerran päivä, josta on jo pitkään sormet kohmeisina ja ripset kuurassa haaveiltu- ilmalämpöpumpun asennus. Sattui vielä hyvä tuuri pitkällä pakkasjaksolla, että jo aamupäivällä oli hieman alle 10 astetta pakkasta, joten mikään ei estänyt pumpun asentamista. Kaikki sujui muutenkin kerrassaan mainiosti ja fiilis oli hyvä :).

ilmalämpöpumppu1.jpg

Ilmalämpöpumppu hankittiin asennettuna Jämptijutulta Ylivieskasta. Olin jo toimittajan mielessäni valinnut, joten tarjouksia ei muualta edes kysytty. Jämptijutun henkilökunnan kanssa ollaan tutustuttu jo vuosia sitten, kun samoja RSA-messuja ollaan työn puolesta kierrelty ja aina ollaan tultu todella hyvin juttuun.

ilmalämpöpumppu.jpg

Aikaa pumpun asentamiseen ei mennyt kuin muutama tunti ja siistiä jälkeä tuli.

Pumppu hankittiin lähinnä jäähdytystä varten. Mökin isoista ikkunoista aurinko alkaa paistamaan sisään heti aamupäivällä ja sitä riittää myöhäiseen iltaan saakka. Piklaksen ikkunoihin tuli myös sälekaihtimet tehdasasennuksena. Sisäkorkeus mökissä on noin viisi metriä ja lämpöhän pukkaa nousemaan ylöspäin, joten ilman näitä mukavuuksia yläritsillä olisi tukala nukkua.

Onhan pumppu myös hyvä lisä tulevalle puu-uunille, jotta lämpö pysyy tasaisena myös talvella.

ilmalämpöpumppu3.jpg

Mahtavaa jatkaa rakentelua, kun sisällä on lämmin. Nyt voi Ruusunpunaisen pönttöuunin muuraajatkin aloittaa työnsä :) ja yksi haave taas toteutua.


Mökkiin sisäkatto

Kovimpien pakkasten ajaksi on hyvä siirtyä sisähommiin, kun kattopellit, ikkunat ja ovi ovat jo paikallaan. Työt alkoivat sisäkaton tekemisellä, jotta saadaan pian mökki lämpimäksi ja uunin tekijälle työskentelyolosuhteet optimaaliseksi. 

Pakkanen oli pesiytynyt mökkiin ja sisällä oli taatusti kylmempi kuin ulkona. Työskentelyn aikana meillä oli puhallin lämmittämässä, mutta eihän sitä uskaltanut jättää koko ajaksi päälle. Ja harakoille se lämpö olisi muutenkin mennyt. Siltikin sai olla pilkkihaalarit päällä ja paksut hanskat kädessä.

sisäkatto1.jpg

Katto koolattiin 600 mm:n välein lankuilla ja höyrynsuluksi laitettiin ilmansulkupaperi. Paperi on laminoitua ja verkkovahvisteista hengittävää materiaalia ja sopii luonnonkuituisten eristeiden ilmansuluksi. Se oli yllättävän helppo asentaa, vaikka työskentely ylöspäin ei ole mitään herkkua. Paperi ei repeillyt helposti eikä mennyt ruttuun.

sisäkatto.jpg

Yläpohjan eristeeksi valittiin ekovilla. Tässä vaiheessa kattoon laitettiin 100 mm kovaa villaa ja myöhemmässä vaiheessa sinne on tarkoitus puhaltaa samaista ekovillaa 350 mm:ä lisää.

Kattoristikoiden välissä yläpohjassa oli ahtaita paikkoja, varsinkin räystäiden lähellä ja minä pienimpänä sain kyykkiä siellä monella mutkalla keikkuen ristikoiden alapaarteiden päällä. Varmaankin villojen puhaltamisnakkikin osuu kohdalleni :). Ainakin vielä tässä vaiheessa suunnitelmissa on puhaltaa itse villat puhalluslaitteella, jonka saa lainaan villojen oston yhteydessä. 

sisäkatto2.jpg

Paljon oli Sähköliike M&T:n sähkäri saanut johtoa mahtumaan koolausten päälle. Yläpohjaan on myös asennettu putket imanvaihtoa varten.

sisäkatto3.jpg

Katto paneloitiin 190 mm:n levyisellä hirsipaneelilla, joka käsiteltiin kelon harmaalla saunasuojalla kertaalleen. Puumateriaalit ollaan pääsääntöisesti hankittu Ylivieskan Puumestasta. Siellä on mukava asioida. Työntekijät ovat aina niin iloisia ja palvelualttiita. Hyvillä mielin pääsee aina kuorman kanssa liikkeelle, vaikka materiaalien hankintapäivä on usein muuten hieman turhauttavaa. Työt kun eivät silloin etene. 

Rakennukselle kannattaa vuokrata hyvät rakennustelineet. Mökkiä ja saunaa ei oltaisi saatu pystytettyä ilman niitä. Sisäkattoja tehdessä tasot saatiin juuri oikealle korkeudelle ja asentaminen oli sitä myöten helpompaa.


CLT-saunan pystytys

Pari viikkoa oli kulunut mökin pystytyksestä, kun aloitettiin sama homma saunan kanssa. Toiveista huolimatta taivaalta tuli taas vettä kaikissa olomuodoissaan. Lisäksi aamun lämpöasteista huolimatta pakkanen ehti kiriä muutamassa tunnissa ihan kohtuulliseksi. Sateen kastelemissa vaatteissa ei pitkään tupakoitu.

Talkoolaisia oli puolet vähemmän, koska saunan pystytys oli oletusarvoltaan helpompi toteuttaa kuin mökki. Ilmeisesti vanha sananlasku "Harjoitus tekee mestarin" pitää edelleen paikkansa, koska sauna oli muutamassa tunnissa pystyssä. Elementitikin tosin olivat pienenpiä ja niitä oli huomattavasti vähemmän kuin mökissä.

sauna.jpg

Elementit tulivat Kuhmolaisen Harri Huotarin kyydissä tontille ja Harri myös huolehti niiden noston paikoilleen. Edelleenkin aiemmassa julkaisussa heittämäni väite pitää paikkaansa. Nosturiauton tilaamalla saat myös yhden käsiparin lisäksi työntekoon. Ei tarvinnut huolehtia itse liinojen ja nostokorvakkeiden asennuksesta. Muutoinkin Harri oli hyvänä apuna.

sauna2.jpg

Ensimmäinen elementti on kaikista työläin asentaa, koska se täytyy saada revojen avulla vaateriin. Helposti se kuitenkin paikalleen asettui.

Elementteihin on tehty esireiät ruuveja varten maassa samoin kuin mökkielementteihin tehtiin. Liitoksiin laitettiin myös liimaa.

sauna4.jpg

Saunarakennus tuli viidestä eri 160 mm:n seinäelementistä. Saunan ja pukuhuoneen väliseinä tuli myös hieman ohuemmasta, 100 mm:n CLT-levystä. 

Saunan pitäisi periaatteessa valmistua kohtalaisen vauhdilla, kunhan sen kimppuun täysillä päästään. Sisä- ja ulkoseinät ovat pintakäsittelyä vaille valmiit. Enää ei puutu kuin katto, lattiat, ikkunat ja ovet. Toivottavasti se on kylpykunnossa juhannnuksena.

Video pystytyksen eri vaiheista

sauna5.jpg

Oli aivan valoisaa, kun viimenenkin elementti saatiin paikalleen. Vielä mökin ja saunan väliin kattoa varten parrut paikalleen, ympäristön siivous ja työpäivä oli siinä.

Nyt mökki ei ehkä :) näytä enää niin paljon viljankuivaajalta ja se tulee muuttumaan vielä paljon. Saunan kun saisi pian aluskatteelle sateelta suojaan, niin lopulliset kattojen ja terassin rakentamisen voisi suosiolla jättää kevääseen.