Runkotoimittajan valinta

Runkotoimittajan valinta

Mökin runkotoimittajaksi valittiin tarjouskierroksen jälkeen Oy CrossLam Ltd Kuhmosta. Luotan vahvasti Kainuulaiseen osaamiseen ja tuotteiden laatuun. Alusta saakka asiakaspalvelu on ollut erinomaista ja kaikkiin haaveisiin sekä myös ongelmiin on löytynyt ratkaisu.

Julkaisussa kehityspäällikkö Ville Mannisen esittely Crosslamista sekä Clt-levystä.


Haketus

Haketus

Koko mökkiprojektihan alkoi lävitsepääsemättömän "lepikon" raivaamisella. Monikaan ei tässä vaiheessa vielä osannut kuvitella alueen potentiaalia ja ilmeisesti sen vuoksi kukaan ei siitä ole aiemmin ostotarjousta tehnyt. Alue oli ollut koskemattomana lähes viisikymmentä vuotta ja kasvusto oli siellä tietysti sen mukaista.


Sokkeli

Sokkeli

Sokkeli tehtiin modernin rakennuskulttuurin mukaisesti valuharkoilla ja ne olivat minulle aivan uusi kokemus. Harkot olivat kooltaan 600x200 mm:ä ja painoivat yli 17 kiloa kappale. Rakentaminen näillä mittatarkoilla harkoilla oli nopeaa ja vaivatonta. Harkot ladottiin päällekäin, raudoitettiin ja lopuksi kaikki onkalot täytettiin betonilla.


Puucee

Ensimmäinen kosketus tulevan mökin materiaaliin, CLT-levyyn, tuli puuceen elementtien myötä. Elementit ovat 60 mm vahvaa ristiinlaminoitua umpipuuta ja todella painavia. Valmiiksi annettuihin mittoihin sahatut elementit käytiin hakemassa peräkärryllä Kuhmon Crosslamilta. 

IMG_20170823_183122.jpg

Pohjatyöt puuceelle tehtiin taas perinteiseen malliin. Ensiksi kuntta kaivinkoneella pois ja mursketta tilalle. Pohjakakku vaateriin ja siihen harkot. Harkkojen päälle on hyvä laittaa aina huopakaistale.

IMG_20170827_095055.jpg

Siitä se huussi alkaa nousta. Toivottavasti ei enää montaa päivää tarvitse puskapissillä käydä. Tosin aikaa tuppaa aina menemään joka asiaan enemmän kuin etukäteen suunnittelee.

Vettä oli satanut jo monta päivää ja pystytyspäivänäkin sitä hieman sateli. Mitähän elementit tykkäävät pienestä kastumisesta?

IMG_20170827_103337.jpg

Kattoelementit ja ovi odottelevat vielä taapelissa asennusta.

IMG_20170902_160707.jpg

Ulkopuoli pintakäsiteltiin samoin kuin liiteri, mustalla kuullotteella. Ovi tulee harmaalla. Sisäosat käsiteltiin mandariinin sävyisellä saunasuojalla. Lattia kaipaa hiomista ennen pintakäsittelyä. Vaikka ulkoa päin puucee on synkkä, sisällä on ainakin iloista. :)

IMG_20170915_151930.jpg

Kameran valo vähän haalistaa kuvaa. Seinät ja lattia ovat oikeasti paljon oranssimpia. 

Pytyksi valitsin Kekkilän kompostoivan ja erottelevan käymälän. Kylläpä taas ekologisuudesta joutui maksamaan. Saman asian olisi ajanut vähän tuunattu saavi.

Listat tulivat hamppuköydestä. Huussia todennäköiseti vielä sisustetaan, kunhan semmoiseen on aikaa tulevaisuudessa.

IMG_20170922_173048.jpg

Huussi valmiina. Olipa työlästä tehdä sivuun ikkuna, vaikka käytössä oli kohtuullinen puukkosaha ja hyvät terät.  Reikä syntyi lopulta varmaankin palamalla, kun terä vain savusi.

Tulevaan kesämökkiin oli suunniteltu polttava käymälä. Samalla kun etsin internetistä puuceehen sopivaa käymälää, katsoin myös polttavien pyttyjen hintoja. Hinnat ovat aivan käsittämättömiä, pelkkä pytty 4000 euroa. SIIS 4000 EUROA!

Onneksi selvitin asian tässä vaiheessa projektia, enkä vasta sitten, kun sokkeli on jo valettu. Meidän mökkiin tulee tällä tietämyksellä ehdottomasti vesi- ja viemäriputket sisälle. Polttavan pytyn hinnalla saa lähes kaikki nykyajan mukavuudet. Köyhä ei näköjään oikeasti voi olla ekologinen. Näin ne pikkuhiljaa karisevat haaveet alkuperäisen suunnitelman mukaisesta ekotalosta.


Liiteri

Suunnittelu ja muut mökin rakentamiseen liittyvät hommat tuntuvat vievän niin kauan aikaa, että tähän väliin ehtii aivan hyvin rakentaa liiterin. 

Ajellessani Ylivieskassa pitkin kauppojen pihoja katselemassa esittelylatoja, huomioni kiinnittyi paikallisen maaliliikkeen pihassa oleviin hirsirakennuksiin. Pihalla oli esillä monen kokoisia liitereitä aivan hauskasti toteutettuna- neliön malliset hirret kulmittain ladottuna päällekäin. Hieman ehkä hirsi on kyseiselle materiaalille liian iso sana, mutta varmaan asiansa ajaa.

Pitkään ei ostopäätöstä taaskaan tarvinnut miettiä. Heti seuraavana päivänä kävin tilaamassa noin 16 neliön liiterin. Tarkoituksena on jatkossa saada mahtumaan sinne polttopuut ja käyttää sitä myöskin varastotilana.

IMG_20170723_130858.jpg

Rakennustarpeet tulivat pian tilauksen jälkeen tontille. Hieman olin pettynyt materiaalin laatuun, koska sahauksen jäljiltä lankkujen päät olivat jääneet todella "karvaisiksi". Lankkujen päiden ja lovien siistimiseen meni monta tuntia aikaa aivan turhaan.

IMG_20170722_110019.jpg

Rakennustyöt aloitettiin tietenkin pohjatöillä. Kaivinkone oli jo valmiiksi kaivanut kuntan pois pohjalta ja levittänyt alueelle mursketta. Mitattiin pohjalle korko. Jonkin verran piti vielä kottikärryllä kuskata mursketta pohjalle, jotta saatiin pohjakakku vaateriin. Murskeet tiivistettiin kunnolla tärylätkällä.

IMG_20170723_123457.jpg

Lato rakenettiin harkkojen päälle. Rakennuksen kuivana pysyminen varmistettiin tuplaharkoilla.

IMG_20170725_190523.jpg

Liiterin rakentamiseen tuli toimituksen mukana harvinaisen hyvät ja selkeät ohjeet. Ensimmäiseksi tehtiin ohjeen mukaan lattia, jonka päälle alettiin latoa seinälankut.

IMG_20170729_151306.jpg

Muutaman alimmaisen seinäkierroksen jälkeen "kainuulaiselta persjalalta" loppui ulottuvuus ja piti soitella pitkiä talkoolaisia avuksi pystyttämään lato loppuun.

IMG_20170730_111524.jpg

Ennen katon tekemistä latoon piti sahata oviaukko tuplaovia varten.

IMG_20170922_173748-EFFECTS.jpg

Valmis lato kertaalleen pintakäsiteltynä. Pintakäsittelyaineina oli musta- ja kelonharmaa kuultoväri. Sama väritys on todennäköisesti tulossa kesämökkiinkin.

Ladossa on jo täysi kaaos, vaikka toiselle reunalle tehtiin hyllytkin sen välttämiseksi.


Sähköliittymä

Sähköliittymä

Alun alkaen suunnitelmissa oli, että tontille pystytettäisiin oma tuulimylly ja mökin katolle asennettaisiin aurinkopaneelit. Olin kuullut monelta taholta, että sähköliittymä tulisi todella kalliiksi. Jos kerran liittymän hintaluokka tulisi olemaan sama, kuin uusiutuvalla energialla, niin eihän siinä silloin ole kahta vaihtoehtoa.