Pienempiä hommia, osa 2

Motivaatio-ongelmat ovat ainakin hetkeksi selätetyt. Muutaman viikon täydellinen irtiotto rakennukselta ja kunnon lepo auttoivat kummasti. Viimeistelytyöt pitäisi saada päätökseen, jotta voitaisiin pitää käyttöönotto/ lopputarkastus rakennuksilla.

Ajatus kaiteiden tekemisestä on jostain syystä tökkinyt kunnolla ja sillä ne ovat jääneetkin viimeisimpien töiden joukkoon.

Saunan kaide2.jpg

Saunaan kaiteet tulevat samaan sarjaan lauteiden kanssa. Siispä hankeen tuppilautataapelin kimppuun ja sieltä 40 mm:n sahatavaraa sisälle kuivamaan. Monta vaihetta oli edessä: sahaus, höyläys, hionta, sovitus moneen kertaan ja pintakäsittely kirkkaalla saunavahalla.

Saunan kaide1.jpg

Viikonlopun työskentelyn jälkeen jämäkät kaiteet ovat valmiina.

Parven kaide.jpg

Parven kaiteeseen joutui vielä hankkimaan lasit. Minun hyvä idea “puolapuista” ei oikein toiminut käytännössä. Aina, kun pieniä raksatyttöjä ja -poikia oli parvella, ensimmäisenä alimmasta raosta piti työntää pää ulos ja katsoa, että mitähän siellä alhaalla tapahtuu. Sen jälkeen alas alkoi näkyä pienet varpaat kiipeämässä puolia pitkin ylöspäin. Sama ilmiö toistui lapsen sukupuolesta riippumatta. No onneksi nyt kaide on viimeinkin turvallinen.

Parven kaide2.jpg

Lasit ovat harmaata, 4x4 mm:n laminoitua, karkaistua turvalasia ja ne tulivat Ylivieskalaisesta lasiliikkeestä. Kaide on 120 cm korkea.

Parven kaide1.jpg

Kesällä voi harmaa lasi olla kivakin, kun aurinko ei pääse “killittämään” ikkunoista suoraan sänkyyn.

Terassin kaide.jpg

Hieman maalaisromantiikkaa- terassin tehtiin väliaikainen kaideratkaisu kakkosnelosesta ja heinäseipäistä. Kaide on noin 110 cm korkea. Jossain vaiheessa terassi lasitetaan, vaikka nyt tuntuukin, ettei aivan heti mitään isompia töitä viitsisi aloittaa.

Terassin kaide1.jpg

Terassin takaosaan laitettiin samat materiaalit, mutta heinäseipäät olivat kokonaisia. Seipäitä ei viitsinyt katkoa, koska niille löytyy myöhemmin muita käyttökohteita.

Terassin verhous.jpg

Terassin alaosa verhoiltiin 22x47 rimalla. Keväällä levitetään koko terassin alueelle harmaannuttamisaine ja jäädään odottelemaan kelon harmaata väriä.

Nurkkiin tarkoitetut kellekset heiluvat edelleen tuulessa :).


Pienempiä hommia, osa 1

Isoimmat työt on nyt saatu päätökseen ja on aika alkaa tehdä mökkiin lopullista ulkonäköä.

Hiplaus3.jpg

Sokkelin pinnoitus aloitettiin levittämällä tummanharmaa rouhepinnoituslaasti kivijalkaan. Laasti oli 20 kg:n säkeissä ja menekiksi valmistaja arvioi 3-4 kg/m2. Laskin menekin 4 kg:n mukaan ja laastia jäi vähän yli.

Hiplaus4.jpg

Laastiin nakeltiin mustaa sokkelirouhetta. Olin hieman pettynyt rouheen väriin; lopputulos on harmaata eikä mustaa. Ihan hyvin tuo onneksi mökin väreihin uppoaa.

Sokkelirouhe oli 25 kg:n säkeissä ja menekiksi valmistaja arvioi 8-10 kg/m2. Pinnoituksessa oli apuna kola, minkä avulla saatiin ylimääräiset rouheet kerättyä talteen. Silti menekiksi 10 kg/m2 on hieman alakanttiin laskettu ja rouheet menivät vähän turhan tarkalle. Ihan kiva lopputulos tuli.

Hiplaus.jpg

Ikkunoiden smyygilaudat maalattiin Virtasen neljän öljyn maalilla mustaksi ja samalla asennettiin niinikään mustat ikkunapellit.

Ikkunanpielilaudoiksi valikoitui jälleen kerran tuppilautataapelista materiaalit. Lautojen sisäreunat sahattiin ja ulkopuolet kuorittiin. Lautoihin levitettiin Osmo Colorin Organowood- harmaannuttamisaine ja jossain vaiheessa (toivottavasti pian) ikkunanpieluslaudat muuttuvat kelon harmaaksi.

Hiplaus1.jpg

Yksinkertainen on kaunista…

Rakennuksen nurkkalaudat viedä odotuttavat itseään. Ajatuksena on tehdä ne kelleksestä eli tuppeensahatun puun uloimman osan pyöreästä “laudasta”. Nurkkaludat vielä heiluvat tuulessa; ensiksi puut pitää kaataa ja käyttää sahalla. Samalla sahataan lisää tuppilautaa toivottavasti jo ensi kesänä tulevaa kotaa varten.

Motivaation kanssa alkaa olla hieman vaikeuksia. Toivottavasti se paranee ja mökki tulee pian valmiiksi.


Terassin katto

Mökin lopullinen ulkonäkö alkaa pian hahmottua, kun saadaan terassille katto rakennettua. Mökistä ja saunasta tulee yhtenäinen kokonaisuus, eikä se enää näytä viljankuivaajalta tai mummun muumitalolta :).

terassi6.jpg

Ennen ulkovuoren laittoa piti päästä jo kokeilemaan, miltä kattotolpat näyttävät paikoilleen asennettuna. 2700 mm pitkät, 200x200 mm:n CLT-tolpat nostettiin käsipelillä pystyyn ja revattiin ne suoraan.

katos.jpg

Tolppien päälle tuleva palkki oli jo niin pitkä ja painava, ettei sitä yritettykään ilman nosturiautoa saada paikoilleen.

katos1.jpg

Kattopalkkien nostohommissa oli Kuljetuspolarin jo kokeneempaa kaartia, Kari Reinikainen Kalajoelta.

katos2.jpg

Reinikainen nosteli yli 4 metriä pitkät ja 200x75 mm kattopalkit yksitellen paikoilleen.

katos3.jpg

Vettä tuli ihan maahan asti, mutta se ei päässyt hyvää fiilistä pilaamaan. Saatiin niin paljon näkyvää aikaiseksi.

Kypärästä on paljon hyötyä. Se ei pelkästään suojaa vahingoilta, vaan se myös pitää pään ja niskan kuivana sateella.

katos4.jpg

Vielä viimeinen runkopalkki paikoilleen…

katos5.jpg

...ja poikoset…

katos6.jpg

…ja valmista tuppaa tulemaan.

terassi8.jpg

Katon rungot maalattiin Virtasen neljän öljyn maalilla.

Terassin katto3.jpg

Kattolasit tuli nostamaan Nosto ja Kuljetus Visurin Sami. Lasien asennuksessa mukana oli myös kaksi talkoolaista ja jokainen käsipari oli tarpeen.

Terassin katto4.jpg

Lasit kestivät hyvin miehen painon. Asennukseen meni kaiken kaikkiaan aikaa reilut kaksi tuntia.

Terassin katto1.jpg

Siinäpä se. Muutaman viikon kuluttua rännit ja katon reunuspellit paikoilleen.

Sähkömies kävi asentamassa ulkovalot pimeiden iltojen iloksi. Kaikki muutkin sähkötyöt on tähän palaseen myös tehty.

Lasien asennus oli viimeinen isompi työ rakennuksessa. Jäljellä on enää pientä hipluuta, joiden vuoksi ei enää kannata stressata. Syksyn mittaan tehdään mitä ehditään ja talven tullessa vetäydytään talviunille. Keväällä on sitten vuorossa pihatyöt ja nehän ei tunnetusti lopu ikinä.


Ekovillojen puhallus

Sää kylmenee jo siihen malliin, että mökin eristystyöt on jo pakko aloittaa. Eristeet puuttuvat vielä välikatolta, rossipohjasta CLT-lattian alta sekä ulkopuolelta sokkelin vierestä. Välikatolla on jo 100 mm kovaa ekovillaa ja loput 300 mm eristettä on tarkoitus puhaltaa.

Ekovillan myyntipisteissä on villojen oston yhteydessä mahdollisuus lainata puhalluskonetta. Ekovillan nettisivuilta löytyy kätevästi lähimmät jälleenmyyjät.

Villat ostettiin Ylivieskan Palvelu Makasiinista. Käyttöopastus puhalluskoneeseen saatiin liikkeen pihalla. Vaikka aikaisempaa kokemusta puhalluksesta ei ole, niin ei kait se mitään rakettitiedettä voi olla. Rohkeasti vaan työhön käsiksi.

puhallus3.jpg

Villojen menekiksi valmistaja ilmoittaa 2-3 säkkiä kuutiolle. Tarve mitoitettiin kolmen paalin mukaan ja lisäksi otettiin vielä pari ylimääräistä. Puhallettavia kohteita on kaksi, saunan- ja mökin välikatto.

puhallus2.jpg

Puhalluskone oli yksinkertainen käyttää. Tärkeintä siinä oli saada aikaan tasainen puhallus. Mikäli villojen syötössä tuli katkeamia, letkusta tuli vain kovalla paineella ilmaa ja puhallusta oli vaikea hallita. Siinä vaiheessa jo puhalletut villat vain pölisivät ympäriinsä.

Tasainen puhallus saatiin aikaan katkaisemalla paali kahtia ja pudottamalla palaset sopivin väliajoin koneeseen.

sisäkatto.jpg

Puhallusvillaa odottava mökin välikatto.

Yllä videonpätkä puhalluksesta.

puhallus.jpg

Puhaltaminen oli aika leppoisaa touhua. Kun ahtaat seinänvierukset ja ilmastointiputkien välit oli puhallettu, pystyi istumaan kattotuolin päällä ja antaa välien täyttyä aivan rauhassa. Pahinta työssä oli paperisen hengityssuojaimen käyttö. Hiki valui, kun yritti repiä ilmaa sen läpi. Mutta ilman sitä välikatolla ei olisi voinut työskennellä, koska villan pölyä oli ilmassa niin paljon.

puhallus1.jpg

Kolme villapaalia kuutiolle oli hieman ylimitoitettu. Kun molempiin välikattoihin oli puhallettu noin 350 mm villaa, vielä oli 8 säkkiä jäljellä. Puhallettiin loputkin villat mökin välikatolle, kun ei viitsinyt niitä enää kauppaan palauttaa. Eristettä on nyt ainakin tarpeeksi.


Ulkoseinien panelointi

Onneksi tämä “lapsuuden kesä” sattui juuri nyt tässä vaiheessa rakentamista. Meidän kokeiluluontoisesti CLT:n jättäminen ulkopinnaksi ei sitten toiminut. Paikka on hyvinkin paahteinen ja aurinko paistaa etupihalle aamusta iltaan. Vielä musta väri, ja katastrofin ainekset olivat valmiit.

Alkukesästä jo huomattiin, että CLT-pinta alkoi halkeilemaan. Se ei vielä ollut paha, mutta muutaman vuoden kuluttua tilanne voisi olla toinen. Muuta vaihtoehtoa ei ollut, kuin laittaa päälle erillinen ulkovuoraus.

Ulkohuussi on tehty myöskin CLT:stä ja se on käsitelty samalla mustalla kuullotteella. Varjoisalla paikalla siihen ei ole tullut vuoteen ollenkaan halkeamia. Eli paahtava aurinko ja CLT eivät sovi keskenään.

paneli5.jpg

Mökki koolattiin rimoilla 60 sentin välein.

paneli.jpg

Mökki ja sauna kierrettiin ensiksi panelilla maasta käsin niin korkealle kun kohtuudella ylsi. Toisena päivänä ei enää pärjättykään ilman Cramon telineitä.

Pintamateriaaliksi laitettiin 27x190 millin hirsipanelia. Paneli oli päätypontattua, joten hukkaa tuli vähän. Puoliponttinen lauta oli myös helppo asentaa ja muutenkin paneli oli hyvälaatuista ja suoraa. Panelit tilattiin luonnollisesti Ylivieskan Puumestasta, jossa on taatusti kaupungin paras palvelu :).

Todennäköisesti kerjään taas (jälleen kerran) verta nenästäni, kun en halunnut vaihtaa ulkovuoren väriä. Tuleekohan leveä hirsipaneli mustana sen kummemmin kestämään auringon paahdetta. Asiaa kyllä yritettiin ennakoida tiheällä koolauksella ja naulojen määrällä. Aika näyttää sen.

paneli2.jpg

Rakennus sai uudella ulkovuorella “vaatteet päälleen”. Hyvännäköistä tuli.

paneli4.jpg

Yksi sadepäivä ehti tulla panelointiin. Onneksi lautatyttö sai sirkkelöidä katoksen alla.

paneli7.jpg

Viikon illat menivät vielä levittäessä kuullotetta pintaan. Jotenkin alkaa nyt olla kiintiö täynnä pensselillä sutimisessa. Ei yhtään vähempää voisi enää kiinnostaa…


Terassi

Mökin ulkopuoli on vielä täysin keskeneräinen. Eletään jo syyskuuta ja ennen talvea pitäisi saada isommat hommat alta pois. Säiden puolestakin ulkona tehtäviä töitä on kivempi tehdä nyt. Mennyt kesä oli niin kuuma, että pihalla ei jaksanut edes aina olla.

Terassin pohjalle meni lähes kasettikuorma hiekkaa. Hiekka lapioitiin kasoista kauramoottorivoimin- fiskarsseilla ja kottikärryllä. Tehokasta hyötyliikuntaa.

Anturat ovat 25 senttiä korkeat ja niiden tasalle ensiksi hiekkaa. Anturoiden päälle tuli routaeristeeksi 100 mm finfoamia ja eristeen päälle vielä saman verran hiekkaa. Pari iltaa meni siinä hikoillessa.

terassi.jpg

Terassi tulee yli metrin korkeuteen maasta, joten rungosta täytyy tehdä vahva. Runkopalkit tulevat kolmesta, yhteenruuvatusta 50x150 painekyllästetystä lankusta. Palkkeja terassilla on viisi kappaletta.

terassi1.jpg

Palkkien päällä ristiin on vielä 40 sentin välein painekyllästetyt 50x150 lankut. Ei tule notkumaan tämä terassi isommankaan ihmisen alla.

terassi2.jpg

Pintaan laitettiin 26x117 lämpökäsitelty terassilauta piilokiinnikkeillä. Työlästä ja hidasta on asentaa laudat piilokiinnikkeillä-kahdelta henkilöltä meni päivä 32 m2:n terassinkannen ruuvaukseen.

Jälki on kuitenkin siisti ja raot tasaiset lautojen välissä. Lämpökäsitellyssä puussa kosteuselämisen pitäisi olla niin pientä, joten jospa vielä muutaman vuoden päästä laudat olisivat pysyneet kiinnikkeissä.

terassi3.jpg

Kuvassa vielä pitkään keskeneräiset portaat. Ensin isot hommat alta pois ja sitten on aikaa keskittyä pieniin.

Alaportaassa näkyy, miten pian aurinko harmaannuttaa käsittelemättömän lämpöpuun. Laudat olivat taapelin päällimmäisenä kesän. Lopullinen väri terassissa tulee olemaan kelon harmaa, joten ennenaikainen harmaantuminen ei haittaa ollenkaan.

terassi4.jpg

Lämpökäsitellyn laudan pinta on todella pehmeää. Pienestäkin kolhaisusta tulee kunnon kolo. Mitenkähän lämpökäsitelty mahtaa toimia lapsiperheessä tai kotieläimien kanssa?

terassi5.jpg

Siitäpä se alkaa terassi hahmottua.

terassi7.jpg

Terassi ja portaat verhoilua vaille.

Terassin kattoa varten tulevat 200x200 pylväät nosteltiin jo ennakkoon paikoilleen. Katon runkopalkkien nostoon tullaan tarvitsemaan nosturiautoa avuksi. Katto on niin korkealla ja runkopalkit ovat pitkiä ja painavia.

Mökki koolattiin rimoilla ulkovuorta varten. Kauempaa se näyttää aivan marimekkomökiltä :). Tulevasta ulkovuorauksesta ja terassin katosta lisää seuraavissa julkaisuissa.


Keittiöprojekti koivuvanerista- Palvelu Makasiini

Minna kävi ensimmäistä kertaa myymälässämme vuoden 2018 alussa. Silloin tulivat puheeksi kalusteasiat koskien Minnan tulevaa kesäasuntoa, joka tulisi nousemaan Rautioon. Toive kalusteista oli hieman poikkeava, sillä kalusteet tulisi tehdä puusta tai vanerista.

Koska meillä Palvelu Makasiinilla on erittäin monipuolinen Levypalvelu, otimme haasteen ilolla vastaan. Myöhemmin maaliskuussa aloitimme kalusteiden tarkemman suunnittelun. Pohjana suunnitelmalle oli Minnan itse tekemä kalustesuunnitelma, jonka mukaan etenimme.

Aluksi laskettiin kustannusarvio siitä, mitä kalusteet tulisi kustantamaan tehtynä koivuvanerista. Kun hinta toimituksineen oli kohdallaan, päästiin tekemään tarkemmat mittapiirrokset.

makasiini1.jpg

Kalusteet tehtäisiin täysin mittatilauksena, mutta mitoituksissa käytettäisiin pääsääntöisesti standardimittoja. Ainoastaan alakaappien korkeus muutettiin, jotta työskentelykorkeus säilyisi normaalina. Minnalla oli jo valmiina 60 mm paksut työtasot CLT:stä, jotka määrittelivät alakaappien korkeuden.

Materiaaliksi valikoitui koivuvaneri, koska siinä on hyvät jäykkyysominaisuudet ja se on luja materiaali. Koivuvaneri kestää kolhuja hyvin, joten on myös kestävä ja vahva materiaali keittiön kalusteisiin. Lujuus takaa sen, että kalusteiden ruuvikiinnitys on kestävä, koska materiaali ei halkea.

Liimapuu olisi ollut myös yksi vaihtoehto, mutta sen elävyys kalusteissa olisi pitemmällä aikavälillä liikaa. Rungot ja ovet olisivat olleet pian kierossa.

Koivuvaneri on myös pintana huomattavasti nätimpi kuin esimerkiksi havuvaneri, jossa oksan kohtia on huomattavasti enemmän.

Makasiini2.jpg
Makasiini3.jpg

Kun saimme kuvat piirrettyä ja toimitussisältö varmistui, alkoi kalusteosien mitoitus. Koska oli puhe, että Minna käsittelee vanerit itse, teimme kaikki kalusteiden osat irtonaisina, jotta ne olisi helpompi käsitellä. Levyihin teimme valmiit hyllynkannattimien paikat ja laatikoille mitoitettiin kiskojen paikat. Tämä kaikki sen takia, että kalusteiden kasaaminen olisi helpompaa.

Kaikkiin osiin hyllyistä runkoihin tehtiin merkinnät, jotta kasausvaiheessa osat menevät omille paikoilleen. Toimituksen sisältö oli sen mukainen, että Minna sai kaiken ruuveista lähtien. Ovien ja etulevyjen osat reunahiottiin, jotta eivät jäisi liian teräviksi.

Makasiini4.jpg
Makasiini5.jpg

Pojat teki Levypalvelussa erittäin taitavaa työtä, sillä jokainen vanerin osa katsottiin tarkkaan pitäen silmällä sitä, että näkyvä osa on siisti ja oksaton. Hionta ja mitoitukset tehtiin tarkasti.

Kalusteet ovat nyt kasattuna näyttävät todella hyvältä! Puun pinta jäi kauniisti näkyville.

Minnalta oli hyvä päätös jättää puu näkyville, eikä maalata sitä mustaksi. Omasta mielestäni puu on kaunis materiaali, koska yksikään etulevy tai ovi ei ole saman näköinen, vaan jokaisessa on omanlaisensa pinta. Näitä teemme mielellämme lisää! :)

Iida Nivala 

Palvelu Makasiini Oy

keittiö6.jpg

Keittiö vanerista

Juhannus sekä kesäloma meni enimmäkseen lomaillessa ja yritettiin myös pysyä pois rakennushommista, mutta jotain tuli vuosisadan helteistä huolimatta tehtyä. 

Puutalo mielestäni vaatii ehdottomasti myös keittiön puusta ja valitsin nykytrendin mukaisen koivuvanerikeittiön. Vaneri on vähintään kolmesta ohuesta puuviilusta ristiin yhteen liimaamalla valmistettu levymäinen puutuote. Vaneri materiaalina omaa erinomaiset lujuus- ja jäykkyysominaisuudet. Myös pintakovuus ja kolhunkestävyys ovat hyvät.

keittiöIkea.JPG

Tällä kertaa suunnittelu oli hieman kehittynyt ruutupaperista ja käytin tähän tarkoitukseen Ikean keittiösuunnitteluohjelmaa. Samalla sain siinä hintahaarukkaa, mitä Ikean valmis keittiö tulisi maksamaan. Aikalailla samoihin se hinta loppujen lopuksi itsetehdyn kanssa meni. Tietysti sillä isolla erolla, että materiaalit myöskin kaappien rungoissa ovat nyt puuta, eikä lastulevyä.

Minna K_rungot4 (2).jpg

Ylivieskassa toimii kodinrakentajan erikoiliike PalveluMakasiini, jossa on myös levypalvelu. Sieltä saa muun muassa erilaisia vanerilevyjä sahattuna ja työstettynä asiakkaan haluamaan valmiusasteeseen.

Menin keittiösuunnitelman kanssa sisustusarkkitehti Iida Nivalan juttusille ja aika pian Iidalla oli kuvat pienillä muutoksilla alkuperäiseen valmiina. Keittiön kaappien osat tulivat valmiiksi määrämittaan sahattuna ja ovien etureunat jyrsittynä. Poraukset saranoille, vetimille sekä laatikkojen kiskoille tulivat valmiina. Levyosien lisäksi toimitukseen kuuluivat saranat, vetimet, alakaappien jalat, ruuvit ja valmiit laatikot.

Tässä vaiheessa oli suunnitelmissa maalata kaappien rungot mattamustalla, mutta ei niitä sitten raaskinutkaan sotkea vielä. Ehkä muutaman vuoden päästä, kun mökki kaipaa uudistusta.

keittiö.jpg

Tästäpä alkoikin melkoinen palapelin kokoaminen. Kuvassa näkyy jotain kolmasosa keittiön osista.

keittiö2.jpg

Kaikki levyt hiottiin hienolla hiomapaperilla ja levyjen reunat pyöristettiin. Pinta käsiteltiin kahteen kertaan välihionnalla himmeällä lakalla. Lakkaan lisättiin hieman valkeaa pastaa estämään vanerin tummumista jatkossa.

keittiö3.jpg

Hiomista, lakkausta ja kasausta riitti pitkäksi aikaa, koska työskentelytilat olivat rajalliset. 

keittiö4.jpg

Lopulta päästiin asentamaan kalusteita paikoilleen.

keittiö5.jpg

Siinäpä vielä pientä viilailua vaille valmis, käyttökuntoinen keittiö. Sähköasennukset ja LVI-työt ovat jo mökkiinkin tehty.

Huomattavasti vähemmällä työllä olisi selvinnyt, jos olisi ostanut valmiin keittiön. Periaatteena on kuitenkin ollut säästää rakennuskustannuksissa kasvattamalla oman työn osuutta maksimiin. Ja omalle työllehän ei lasketa hintaa :). 


Sauna Juhannukseksi kylpykuntoon osa 2- Tavoite saavutettu!!

Niin se vaan tuli sauna kylpykuntoon juhannukseksi, vaikka usko siihen meinasi loppua varsinkin tällä viikolla monta kertaa. Iltoja täytyi jatkaa työmaalla pari tuntia normaalista ja unet meinasi käydä vähiin.

Olisi ollut huomattavasti nopeampaa rakentaa ostetuilla vermeillä, mutta kun kaikki täytyy vielä tehdä itse. Vastaan ei tule taatusti toista samanlaista hikimajaa.

Enpä taida aivan heti asettaa tietyn vaiheen valmistumisesta päivämäärätavoitteita, ainakaan näin julkisesti :).

Monta vaihetta ehdittiin tehdä:

sauna15.jpg

Saunan kattolaudat valkattiin taapelista, sahattiin ja kuorittiin. Laudoista isoimmat "karvat" pois kevyellä hionnalla ja pintaan kirkas saunavaha. Tulevan terassin päälle vielä aseteltiin laudat asennusjärjestykseen.

sauna16.jpg

Laudat asenettiin kattoon ja samalla ledivalot paikoilleen.

sauna17.jpg

Laudetarpeet höylättiin.

sauna18.jpg

Pinnat kuorittiin...

sauna19.jpg

...ja kevyen hionnan jälkeen käsiteltiin kirkkaalla saunavahalla. Lankut kiinnitettiin seinään.

sauna22.jpg

Lattian vedenpoistokouru teetätettiin Pohjanmaan Metallissa.

LVI ja Rakennus J. Kuneliuksen putkimiehet kävivät tekemässä viemäröinnit ja vesijohdot valmiiksi. Saunasta johdetaan harmaat vedet umpikaivoon, koska mökki sijaitsee pohjavesialueella. 

sauna23.jpg

Kiukaan taakse asennettiin lujalevyt, jotka laatoitettiin kivilaatalla.

sauna25.jpg

Saunan ikkunat saivat tuppilaudasta tehdyt listat.

sauna30.jpg

Kiuas poltettiin kuumaksi pihalla ja kylläpä se kärysikin. Toivottavasti juhannuksena se ei enää käryä, ettei vaan ole aamulla pää kipeänä kylpemisen jälkeen :).

sauna31.jpg

Harvian valmispiippu ja vesisäiliö paikalleen...

sauna32.jpg

...ja piipun testaus. Kiukaaseen mahtui 200 kiloa kiviä. Luulisi tulevan leppoiset löylyt.

Kiukaan alla oleva kivilaatta sahautettiin Ylivieskan Kivihiomolla.

sauna33.jpg

Ledit toimivat jo katossa. Sähköliike M&T:n sähkärit kävivät asentamassa muutkin sähköt toimintaan saunassa ja mökissä sisällä.

sauna36.jpg

Ovi paikoilleen ja vesipiste saunaan.

sauna37.jpg

Siinäpä melkein valmista kiukaan ympäristöä. Ilmastointiräppänä ja kaide kiukaan ympärille vielä puuttuu.

sauna44.jpg

Pukuhuone ei ehtinyt valmistua, mutta naulakko on kuitenkin seinällä.

sauna40.jpg

Lauteet hieman vaiheessa ja kaiteet vielä taapelissa...

sauna41.jpg

...mutta tänään kylvetään ja uidaan ja nautitaan ja rentoudutaan!!! Oikein Hauskaa Juhannusta kaikille!!!


Pintakäsittelyjä

Mieletön hiontaurakka edessä ennen pintakäsittelyjä. Vaikka elementit on valmistettu vuoden vaihteessa, aurinko on jo ehtinyt tehdä tehtävänsä tummentamalla puuta. Onpa seiniin jo toki muutenkin tullut leimoja tikkaista ynnä muista vermeistä ja pystytysvaiheessa taivaalta satoi kaikennäköistä töhkää. 

Kaikki seinät hiottiin tasohiomakoneella kevyesti läpi ja pölyä riitti aivan kotitarpeiksi. 

Pintakäsittely1.jpg

Seinät käsiteltiin pääsääntöisesti valkealla saunasuojalla. Se oli aika mielenkiintoista ainetta laajoille kuusipinnoille- tarttui aivan minne itse halusi. Suurinpiirtein tasaseen jälkeen vaadittiin kolme käsittelykertaa.

Ensimmäisellä kokeilemallani pöntöllä ensimmäisen käsittelykerran jälkeen väri ei vaihtunut juuri ollenkaan ja lopputulokseksi halusin tasaisen, valkean pinnan. Seuraaviin pönttöihin lisättiin sekoitusvaiheessa tuplapasta ja peittokyky muuttui aivan radikaalisti. Tämä ongelma oli siis valkealla saunasuojalla.

Kokeilin myös erilaisia pensseleitä sutimiseen, mutta hyvää laajoille pinnoille ei löytynyt.

Parhaaksi työmenetelmäksi osottautui varren päässä oleva leveä, puolipitkäkarvainen tela, jolla sai pintakäsittelyaineen levitettyä tasaisesti seinäpinnalle ja kohtalaisen isolle alalle kerralla. Sen jälkeen vielä viimeistelytasoitus leveällä pensselillä ja jälki alkoi olla jo aivan hyvää. Todella hyvä menetelmä, jos maalareita on kaksi.

Pitkiä tupakkataukoja ei voinut pitää, koska jatkoskohdan piti olla vielä märkä. Muuten tuli heti rantu seinään.

Pintakäsittely3.jpg

Keittiön- ja yläritsin takaseinä käsiteltiin keskiharmaalla värillä. Tähän riitti yksi, kuiva pensselikäsittely. Harmaalla saunasuojalla peittokyky oli hyvä.

lattia3.jpg

Kaikki levypinnat oltiin kahteen kertaan hiottu jo CrossLamin tehtaalla valmistusvaiheessa. Pystytysvaiheessa lattiat suojattiin kovalevyllä kolhuja ja likaa vastaan. Siitä huolimatta lattiat piti hioa ennen pintakäsittelyä. Tasohiomakone ja vävypoika olivat mahtava yhdistelmä siihen hommaan :).

lattia4.jpg

Yläritsin lattiasta löytyi pystytysvaiheessa tullut monttu, johon piti vaihtaa pala puuta. Tässä työssä pystyi olla mukana myös toinen mummun naperoista :) opettelemassa rakentamisen saloja.

Pintakäsittely5.jpg

Lattiat käsiteltiin ensiksi tumman harmaalla parkettipetsillä.

Pintakäsittely6.jpg

Ja lopuksi pintaan kaksi kerrosta puolihimmeää lakkaa. 

Jopa oli homma. Korkeimmillaan sinät ovat viisi metriä ja tikkaita kun edes takaisin kiipeili, niin tiesi illalla (ja seuraavana aamuna) jotain tehneensä.

Ensi viikolla taas lisää saunaprojektista. Aika on jo niin tiukalla juhannusta silmälläpitäen, että isoja vastoinkäymisiä ei tarvitsisi nyt tulla.